x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgarii, în stradă, contra majorării vârstei de pensionare

Bulgarii, în stradă, contra majorării vârstei de pensionare

de Marina Constantinoiu    |    30 Noi 2011   •   14:02
Bulgarii, în stradă, contra majorării vârstei de pensionare

Circa 10.000 de manifestanti au protestat miercuri la Sofia fata de majorarea varstei de pensionare, in paralel fiind in desfasurare o greva a angajatilor cailor ferate, care dureaza deja de sapte zile, dar si un protest al agricultorilor, care sunt contra reducerii subventiilor din agricultura, relateaza AFP.

Guvernul de la Sofia a decis sa majoreze cu un an varsta de pensionare incepand cu 2012, astfel incat barbatii se vor pensiona la 64 de ani, iar femeile la 61. Ulterior, pragul se va majora cu cate 4 luni in fiecare an, pentru a se atinge 63 de ani la femei si 65 de ani la barbati. Sindicatele acceptasera in cele din urma masura, dar apreciaza calendarul aplicarii ei mult prea rapid. Manifestantii au scandat "Mafia!' si "Demisia!' la adresa Guvernului, purtand banderole pe care scria:'Nu arbitrariului!'

In piata s-au adunat profesori, functionari publici, mineri, muncitori feroviari, membri ai celor mai mari sindicate din tara: Confederatia Sindicatelor Independente si Podkrepa. Protestatarii au cerut demisia ministrului Finantelor Simeon Diankov. Oamenii din piata au pastrat un minut de tacere in memoria muncitorului de la Compania bulgara de cai ferate (BDZ) care a decedat marti, in cea de a sasea zi a grevei feroviare, in urma unui stop cardiac. De la tribuna, liderii sindicalistilor au acuzat Guvernul ca duce compania BDZ spre faliment. In opinia lor, compania feroviara ar putea avea soarta celui mai mare combinat siderurgic din tara, Kremikovti, inchis in urma cu cativa ani din cauza datoriilor mari acumulate.
Ministrul Finantelor a calificat aceasta reforma drept imposibil de ocolit, bugetul pentru pensii avand un deficit de 4 miliarde de leva (2 miliarde de euro).

×