x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgarii lucrează cel mai mult din UE, dar şi cel mai prost!

Bulgarii lucrează cel mai mult din UE, dar şi cel mai prost!

04 Aug 2009   •   00:00

Bulgarii lucrează cu 90 ore în medie mai mult decât ceilalţi europeni, scrie marţi cotidianul sofiot, Dnevnik. Potrivit unui studiu realizat de Agenţia Europeană pentru Ameliorarea Condiţiilor de Viaţă si Muncă de la Dublin, în anul 2008 vacanţa angajatului bulgar a fost cu 10 zile mai scurtă decât media europeană. Cu toate aceste un salariat bulgar produce aproape de trei ori mai puţin decât colegii săi din Uniunea Europeană, iar puterea sa de cumpărare nu depăşeşte 40% din media europeană.



Conform studiului, românii stau cel mai mult la serviciu, în medie 41,8 ore pe săptămână, iar cel mai puţin francezii: 38,4 ore. Datele prezentate de Agenţia de la Dublin arată că angajaţi din noile state membre din Estul şi Sud-Estul Europei lucrează mai mult decât cei din Vestul Europei, dar cu o eficienţă mult mai mică, comentează Dnevnik. Svetlozar Petrov, manager al site-ului pentru locuri de muncă Jobtiger, între orele petrecute la serviciu şi producţia nu există nici o legătură pentru că un angajat poate să stea şi 12 ore la birou fără să facă nimic. "La noi este un fel de tradiţie să se lucreze mai puţin. Bulgarii care se întorc din Vestul Europei afirmă că acolo plătesc bine dar îţi cer şi să lucrezi mult", explică Petrov.

Varna, cel mai mare oraş de pe litoralul bulgăresc, a fost blocat luni de poliţie din cauza unui jaf înarmat spectaculos, aflăm de la jurnalul Sega. Trei persoane deghizate în poliţişti au oprit luni, în jurul prânzului, pe doi angajaţi ai unei companii care tocmai transportau 50.000 euro de la o bancă la sediul firmei. Sub ameninţarea armei, falşii poliţişti au luat banii şi au fugit cu un autoturism vechi, marca Lada. Totul a durat câteva secunde şi a lăsat cu gura căscată pe mulţi trecători care se plimbau în zona centrală a oraşului. Câteva minute mai târziu autoturismul cu care au fugit infractorii a fost incendiat, tot pe un bulevard central. Deşi spre uimirea turiştilor străini poliţia a blocat centrul şi toate ieşirile din oraş, autorii jafului nu au fost prinşi.

Agenţia de stat pentru securitatea naţională (DANS) va avea un director nou, după ce primul ministru, Boiko Borisov, a decis să accepte demisia lui Petko Sertov, scrie Monitor. Borisov a declarat luni că, după o consultare cu preşedintele Gheorghi Părvanov, îl propune pentru această funcţie pe Ţvetelin Iovcev. Premierul şi-a exprimat dorinţa ca sub conducerea lui Iovcev DANS să devină mai efecientă şi să se bucure de o încredere mai mare. Agenţia de stat pentru securitatea naţională a fost creată în urma cu doi ani, şi a unit mai multe servicii de informaţii. Motivul înfiinţării Agenţiei era obţinerea unui mai mare grad de eficienţă în lupta împotriva crimei organizate, dar acest obiectiv pare că nu a fost atins încă. Până în octombrie 2008, Ţvetelin Iovcev (45 ani), a ocupat funcţia de director al Departamentului de contrainformaţii din DANS. El şi-a dat demisia în urma dezvăluirilor din presă că mai mulţi ziarişti cunoscuţi au fost urmăriţi de la DANS.

101 securişti în agenţiile de presă, televiziunile şi radiourile private, titrează Standart. Comisia pentru studierea dosarelor de la fostă Dărjavna sigurnost (Securitate de stat) a publicat ieri lista colaboratorilor serviciilor secrete comuniste care în prezent lucrează în posturile de televiziune şi radio private. Au fost verificaţi 2366 de proprietari, redactori-şefi sau jurnalişti cunoscuţi din mediile private, iar pentru 101 dintre ei au fost găsite dovezi că au colaborat cu serviciile comuniste. Printre aceşia sunt Krasimir Uzunov, proprietar al agenţiei de presă Focus-news, Radosvet Radev, proprietar al postului de radio Darik şi popularul jurnalist de origine română, Vladimir Bereanu.

×
Subiecte în articol: externe