x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bursier in tara coridei sau lectie de viata

Bursier in tara coridei sau lectie de viata

25 Feb 2005   •   00:00

SPANIA ROMANILOR
Soare, clima mediteraneana, multe muzee si o alta cultura. O lume in care studentii romani invata sa fie altfel.
EUGENIA MIHALCEA

VREME. Studentii straini viseaza la soare, dar Spania le rezerva surprize
Tauri, vedete de telenovele si Gaudi. Cam asta e imaginea pe care o au studentii romani dornici de a ajunge studenti in Spania. Odata ajunsi acolo, se trezesc la realitate. Andreea a gasit pe Internet o oportunitate de studiu la o universitate din Spania, a trimis un CV, o scrisoare de intentie si… a fost acceptata la Universitatea din Girona, unde i s-a oferit un post. Unitatea de invatamant superior si-a capatat autonomia fata de Politehnica din Barcelona in 1991. Drumul spre Catalunya a inceput, dupa cum povesteste Andreea, pe site-ul stud.net, cu un curs de spaniola si un ghid de conversatie sub brat. A urmat o zona cu clima mediteraneana, Marea Mediterana, Pirineii.

DIFERENTE. Dan isi face doctoratul in Spania. In Romania nu i s-a parut ca ar fi invatat foarte multe. Este de parere ca a facut o alegere buna, pentru ca sistemul de invatamant spaniol este foarte diferit fata de ceea ce a vazut in Romania. "Nu se bazeaza totul pe examinari orale, deoarece profesorul nu este destul de obiectiv pentru a putea decide.

In semestrul trecut a trebuit sa predau practica de management, deci cunosc situatia atat din partea studentului, cat si din cea a profesorului", spune Dan. Studiul, in general, se face individual, dupa cum spun tinerii care studiaza la universitati din Spania, iar lucrarile pe care le fac si le aleg in functie de interesul fiecaruia, mai ales pe suport tehnic. "Aceasta ar fi una din lipsurile facultatii din Timisoara unde am studiat, faptul ca faceam contabilitate, statistica si trasporturi pe hartie, informatica, la un singur calculator trei oameni si nu se punea accent pe prezentari de lucrari", spune Andreea.

BIBLIOTECILE. In privinta bibliotecilor, lucrurile stau mult mai bine decat in Romania, cred tinerii. Acolo nu exista teoretic biblioteci, ci sali de lectura, unde poti sa scotocesti toate rafturile cu carti ordonate in functie de un cod pe care il afli dinainte de pe Internet. "Si acum imi aduc aminte de bibliotecarele noastre care faceau de bariera la biblioteca si iti recomandau ele cartile", adauga Andreea.

Studentii subliniaza faptul ca profesorii sunt mult mai apropiati de tineri si ca in general cadrul didactic are biroul lui, unde de doua ori pe saptamana e disponibil in orice problema care apare. Si cu scuzele ca nu poti veni la cursuri sau si mai rau la examen. Chiar si astea sunt mult mai serioase. Studentul il poate suna pe profesor in ziua examenului sa-l anunte ca nu poate ajunge la examen din diverse motive. Iar daca acestea sunt foarte serioase, intervine consilierea psihologica sau numai sfatuire in cazul unor intamplari tragice, moartea unei rude, de exemplu.

EXAMINARILE. "Nu se practica forma orala a examinarilor, doar in cazuri exceptionale, fiindca exista credinta ca un singur profesor nu e destul de obiectiv sa decida nota, si atunci se fac prezentari in Power Point cu comentarii verbale.Adevarul e ca se insista mult asupra prezentarilor de acest gen", afirma Andreea.

Ea este bursier - timp complet, lucru care inseamna un contract de bursa semnat intre student si universitate pe o perioada de patru ani, cu o serie de obligatii, incluzand si clauza de a preda un minimum de ore. In sistemul romanesc s-ar numi preparatorDe asemenea, este foarte incantata ca poate participa la cercetare, la statistici si diverse studii.

UNIVERSITATI
Pentru a ajunge student in Spania puteti incerca singuri sa aplicati la o universitate. Asta, daca nu reusiti sa ajungeti in Spania cu bursa Erasmus, despre care puteti intreba la universitatea la care invatati.

In ajutorul dumneavoastra, cele mai mari universitati din Spania:
  • Barcelona Universitat Autonoma de Barcelona CREAF http://www.uab.es/
  • Barcelona Universitat Autonoma de Barcelona Escola de Cultura Pau http://www. pangea.org/ unescopau/
  • Barcelona Universitat de Barcelona http://www. ub.edu/
  • Barcelona Universitat Politecnica de Catalunya http://www.upc.es/
  • Madrid Universidad Autonoma de Madrid http://www. uam.es/
  • Madrid Universidad Complutense de Madrid
  • Burse de studiu

    Tinerii care vor sa mearga sa studieze pe timp de vara in Spania pot opta pentru tipul de burse oferite pentru acest an de Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii. Mai precis, Institutul de Studii privind Bursa din Madrid organizeaza cursuri de vara contracost in perioada 1-29 iulie 2005.
    Cursurile se adreseaza licentiatilor si studentilor din ultimul an de studii universitare la facultati din domeniul economic in urmatoarele programe de specializare: finante-banci, comert exterior, gestiunea capitalului, analiza bursei, marketing international.
    Cei interesati trebuie sa stie ca isi pot depune dosarele de candidatura pana la sfarsitul lunii iunie 2005 la adresa: IEB s Instituto de Estudios Bursatiles C/Alfonso XI, nr. 6, 28014 MADRID. Daca nu sunteti inca lamuriti in privinta acestor tipuri de studiu pe perioada verii, puteti obtine alte informatii despre conditiile financiare, sunand la telefonul 91 524 06 15, sau pe fax la 902 190 200/ 91 521 04 52; e-mail: programas@ieb.es; www.ieb.es.

    Traiul in Catalunya

    Nivelul minim de trai in Catalunya, in opinia studentilor, este de minimum 300 de euro pe luna, suma care reprezinta aproape toata bursa Erasmus, in conditiile in care chiria la o camera de apartament la bloc e minimum 120 de euro. Dan are o bursa de 720 de euro, pe care o primeste lunar. Serviciul dureaza, in principiu, de la 9:00 la 13:00, pauza de masa de la 13:00-15:00 si din nou lucru de la 15:00-19:00. De asemenea, exista traditia ca familiile din zona sa fie inscrise la diverse cluburi de sport, iar copiii sa fie dati de mici la sporturi de echipa, gen fotbal, baschet, volei, polo. Dar oamenii prefera orice sport, tenis, golf, echitatie, squash, windsurf, schi nautic.
    ×
    Subiecte în articol: diaspora Spania barcelona