x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cadou saudit pentru partenerii din OPEC

Cadou saudit pentru partenerii din OPEC

de Redacția Jurnalul    |    06 Iun 2023   •   05:30
Cadou saudit pentru partenerii din OPEC

După o întâlnire de șapte ore a țărilor exportatoare de petrol din OPEC+, care a avut loc duminică, prețurile de luni au crescut până la 77 de dolari pe baril. Saltul de circa 2,4% se datorează în special anunțului făcut de Arabia Saudită, care a informat că va reduce singură producția cu un milion de barili de petrol pe zi, luna viitoare.

 

Prețul petrolului a crescut la începutul lui 2022, când Rusia a invadat Ucraina, dar între timp a revenit la niveluri de dinaintea conflictului. Toamna trecută, OPEC+ (denumire care desemnează marii producători plus aliații lor) a convenit să reducă producția cu doua milioane de barili pe zi, pentru a trage în sus prețul. Primăvara aceasta, grupul a căzut de acord asupra unor noi reduceri care să țină până la sfârșitul anului, însă după întâlnirea de duminică se pare că termenul s-a prelungit și pe parcursul lui 2024.

 

Deși este vorba de mari țări petroliere, nu toate își permit să scadă volumul vânzărilor, în așteptarea unei creșteri consistente a prețului. Arabia Saudită, însă, cel mai mare exportator mondial, poate face acest lucru. Prințul Abdulaziz bin Salman, ministrul Energiei în guvernul de la Riad, s-a referit la reducerea unilaterală anunțată duminică de țara sa ca la „O acadea saudită” - un cadou pentru partenerii săi. 

 

Din punct de vedere saudit, este esențial ca prețul petrolului să se mențină peste 80 de dolari pe baril. Acesta este pragul care permite ca industria petrolieră a țării să alimenteze marile proiecte ale Arabiei Saudite de formare a unei economii care să nu depindă de sonde, proiecte coordonate de însuși prințul moștenitor Mohammed bin Salman.

OPEC furnizează circa 40% din țițeiul mondial, deciziile sale având un impact major asupra prețurilor 

×
Subiecte în articol: arabia saudita parteneri opec