x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Calcule meschine după despărţirea lui Hollande de Valerie: 400.000 de euro economii la buget!

Calcule meschine după despărţirea lui Hollande de Valerie: 400.000 de euro economii la buget!

de Marina Constantinoiu    |    26 Ian 2014   •   18:53
Calcule meschine după despărţirea lui Hollande de Valerie: 400.000 de euro economii la buget!

Deputatul socialist francez Rene Dosiere a reacţionat sâmbătă la anunţul privind separarea cuplului prezidenţial Francois Hollande-Valerie Trierweiler, apreciind că acest lucru va aduce “400.000 de euro economii pentru buget”, potrivit Le Point.

În 2012, la scurt timp după alegerea lui Francois Hollande ca preşedinte al Franţei, Guvernul preciza că doamna Valerie, care nu era căsătorită cu acesta, dar era partenera lui de viaţă de mai mulţi ani, urma să aibă cinci colaboratori puşi la dispoziţie de Preşedinţie. “Cinci colaboratori cu o remuneraţie de 19.742 de euro”.

Potrivit lui Rene Dosiere, oponent fervent al statutului de Primă Doamnă în Franţa, această despărţire pune, de facto, capăt acestui statut. Deja la jumătatea lunii ianuarie, când revista Closer dezvăluia faptul că preşedintele Hollande are o idilă cu actriţa franceză Julie Gayet şi se presupunea că va urma despărţirea de jurnalista Valerie Trierweiler, deputatul a declarat că trebuie eliminată noţiunea de Primă Doamnă.

“Ar fi cel mai simplu. Până la urmă, noi alegem un preşedinte, poate mâine-poimâine o preşedintă, iar persoana aceasta portă toată responsabilitatea, nu partenerul/partenera sa”, declarase atunci Rene Dosiere.

“Partenerul său trebuie să rămână cât mai în umbră să-şi trăiască viaţa cum crede, să continue munca pe care o are, să beneficieze de protecţie pentru a evita o eventuală presiune asupra sa. Să fie cumva ca în Germania”, a mai spus deputatul socialist.

“Este cale care ar trebui să răspundă tuturor situaţiilor ulterioare. Dar asta implică totuşi ca şi liderii politici, candidaţii, să înceteze să-şi mai pună viaţa privată în prim-plan, inclusiv în campaniile electorale”, a declarat Rene Dosiere, reamintind că aceea care este în mod normal numită “Prima Doamnă” “n-are în realitate niciun statut, chiar şi în planul protocolului”. “Astfel vom ajunge la cea mai mare separare a vieţii publice de cea privată şi vom avea o Preşedinţie mai simplă şi mai modestă”, a încheiat acesta.

Postul de televiziune RTL analiza, duminică, despărţirea, afirmând că Valerie Trierweiler ar fi lăsat iniţiativa actului în sine preşedintelui, nu a existat un comunicat comun, semnat de cei doi protagonişti. Nadia Le Brun, autoarea biografiei jurnalistei Valerie Trierweiler, publicată în 2012, susţine că asta înseamnă că Valerie nu este de acord cu decizia lui Hollande, mai ales că nu şi-a negociat cum dorea ieşirea din scenă.

“Valerie nu e genul de femeie care să se lase repudiată precum favoritele din timpul regelui”, explică scriitoarea. “Este o femeie care nu se lasă. Ea îşi păstrează libertatea de a acţiona. Să nu uităm că este o femeie lovită, care a făcut sacrificii pentru a-l urma pe Hollande la Palatul Elysee”, spune scriitoarea.

Să nu uităm, de asemenea, că Valerie a publicat, de la anunţul preşedintelui până în prezent, doar o postare pe Twitter, în care mulţumea personalului de la Palatul Elysee, nesuflând o vorbă despre despărţirea de Hollande.

×