x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe California, închisă de pandemia de COVID-19

California, închisă de pandemia de COVID-19

de Şerban Mihăilă    |    08 Dec 2020   •   08:00
California, închisă de pandemia de COVID-19

În timp ce pandemia de coronavirus face ravagii tot mai mari pe teritoriul SUA, California, cel mai populat stat american, își trage obloanele și impune măsuri stricte de carantină totală. Ordinele de consemnare la domiciliu, care afectează aproape 85% din statul de 40 de milioane de locuitori, vor fi în vigoare cel puțin trei săptămâni, inclusiv de sărbătorile de Crăciun. Multe afaceri vor fi închise, iar oamenii nu vor mai avea voie să se întâlnească în afara propriilor locuințe. 

La sfârșitul săptămânii trecute, Statele Unite au fost confruntate cu cifre record ale persoanelor infectate și ucise de virusul provenit din China, iar capacitatea spitalelor americane de a trata pacienții contaminați de COVID-19 a scăzut dramatic. Alarmate, oficialitățile locale, care au pus dezastrul pe seama călătoriilor făcute de milioane de americani cu ocazia sărbătorii de Ziua Recunoștinței, luna trecută, au trecut la măsuri drastice. Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a decis ca atunci când capacitatea unităților de terapie intensivă din oricare dintre cele cinci regiuni ale statului scade sub 15% zona respectivă să treacă în carantină totală, într-un interval de 24 de ore. În această situație se află în prezent sudul și centrul statului, iar primarul din San Francisco a decretat, la rândul lui, carantina, impunând un set separat de măsuri restrictive. În martie, statul a mai fost carantinat, toate activitățile neesențiale fiind închise, iar măsurile stricte adoptate de California la vremea respectivă au fost considerate un model pentru începutul luptei de combatere a pandemiei. Ordinele de consemnare la domiciliu de acum vor fi, de altfel, similare cu cele de atunci, deși vor exista câteva relaxări, notează BBC. Astfel, magazinele sunt deschise, însă doar la 20% din capacitatea lor, la fel ca și spațiile în aer liber, precum parcurile și plajele. Adunările sunt interzise, iar oamenilor li se cere să rămână în case și să reducă la maximum contactele cu cei ce nu fac parte din familiile lor. Barurile, saloanele de coafură și restaurantele, mai puțin cele cu terase, vor fi închise. Carantina totală va dura cel puțin trei săptămâni și până când capacitatea unităților de terapie intensivă din regiunile respective va crește din nou la peste 15%. Guvernatorul Newsom a declarat că aceste măsuri vor ajuta „la aplatizarea curbei” de infectare și va reduce presiunea pusă pe serviciile de sănătate. Potrivit autorităților, cercetătorii virusologi sunt de părere că, deocamdată, doar carantina totală poate reduce semnificativ numărul de contaminări. California, statul cu cele mai multe cazuri de COVID-19 confirmate din SUA, a stabilit, duminică, un nou record, cu încă 30.000 de persoane infectate. De la începutul pandemiei, în California s-au înregistrat peste 1,3 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus și aproximativ 21.000 de decese. Circa 14,6 milioane de oameni au fost contaminați cu COVID-19 în SUA, iar aproape 274.000 au decedat, cifre care plasează America în fruntea listei cu statele cele mai afectate de pe planetă. 

 

Ipocrizie la nivel înalt

O parte din forțele de ordine au declarat că nu doresc să ajute la impunerea noilor măsuri. „Conformarea cu ordinele din domeniul sănătății este o chestiune de responsabilitate personală și nu una de aplicare a legii”, consideră Don Barnes, șeriful comitatului Orange, citat de BBC. Luna trecută, atât guvernatorul Newsom, cât și primarul orașului San Francisco, London Breed, au fost acuzați de ipocrizie, după ce au fost văzuți în restaurante selecte din zona Napa Valley, unde se aflau contrar propriilor recomandări. 

 

„Suntem într-un moment critic al luptei contra virusului și trebuie să adoptăm acțiuni decisive pentru a preveni suprasolicitarea spitalelor.”

Guvernatorul Gavin Newsom

×