x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cântăreți de operă, campioni olimpici, cosmonauți sau interlopi, așa arată noul parlament rus

Cântăreți de operă, campioni olimpici, cosmonauți sau interlopi, așa arată noul parlament rus

20 Sep 2016   •   09:12
Cântăreți de operă, campioni olimpici, cosmonauți sau interlopi, așa arată noul parlament rus

De la cântăreţi de operă la campioni olimpici, de la cosmonauţi la foşti membri ai lumii interlope, Duma de Stat rusă a primit întotdeauna deputaţi cu un parcurs uimitor, iar noul legislativ nu face excepţie, din el făcând parte de asemenea personalităţi cu un trecut pitoresc, comentează AFP. 

Astfel, Vitali Milonov, fost ales în Parlamentul local din Sankt-Petersburg, al doilea oraş ca mărime în Rusia, s-a distins ca autor al unei legi care sancţiona "propaganda homosexuală". 

Declaraţiile sale zgomotoase, între care apeluri la instituirea unei poliţii a moravurilor şi organizarea unor raiduri împotriva cluburilor gay din ţară, vor răsuna de acum înainte între pereţii Parlamentului rus. 

Alte proiecte de lege propuse la Sankt-Petersburg de Vitali Milonov au vizat interzicerea pariurilor şi a avorturilor, acordarea de drepturi civile embrionilor. El a cerut să fie urmărite în justiţie Lady Gaga şi Madonna pentru sprijinul pe care acestea l-au acordat cauzei homosexualilor şi să i se interzică intrarea în Rusia lui Tim Cook, preşedintele director general al Apple, care a recunoscut deschis că este gay. 

Până în 2013, Ghennadi Onişcenko era 'medicul şef' al Rusiei. Aflat în fruntea serviciilor sanitare ruseşti, el era însărcinat să aplice interdicţiile, întotdeauna din motive oficial sanitare, lansate împotriva produselor provenite din republici ex-sovietice cu care Moscova întreţinea relaţii dificile. 

Apele minerale din Georgia, vinurile din Republica Moldova, ciocolata din Ucraina şi produsele lactate din Lituania i-au fost ţinta, astfel încât cotidianul Vedomosti îi atribuise titlul de 'ministru al microbilor străini'. 

Ghennadi Onişcenko, care a comparat Coca-Cola şi Pepsi-Cola cu "armele chimice", a fost ales într-o circumscripţie din vestul Moscovei. Cu sloganul său de campanie, "O alegere sănătoasă', el l-a eliminat din Dumă pe ultimul deputat al opoziţiei, Dmitri Gudkov. 

Piotr Tolstoi (47 de ani) este un jurnalist cunoscut în Rusia pentru emisiunile sale politice pe canalul public de televiziune Pervâi Kanal. El ţinea acolo un discurs hotărât pro-Kremlin, ceea ce i-a atras criticile opoziţiei, care l-a acuzat de dezinformare şi propagandă când era vorba despre Ucraina sau despre relaţiile Rusiei cu ţările occidentale. 

Piotr Tolstoi este strănepotul lui Lev Tolstoi şi un înfocat apărător al moştenirii literare lăsate de celebrul scriitor decedat în 1910. 

Vladislav Reznik (62 de ani) este singurul deputat care a fost ales ca independent. Acest oligarh, care a făcut avere în domeniul asigurărilor, nu a avut de înfruntat niciun candidat al Rusiei Unite, partid care determinase alegerea lui în cele trei mandate anterioare. 

El este cunoscut şi justiţiei spaniole, care a lansat un mandat de arestare împotriva lui în luna mai, anulându-l ulterior. Vladislav Reznik şi soţia sa sunt suspectaţi că ar avea legături cu Ghennadi Petrov, care ar fi spălat în Spania zeci de milioane de euro proveniţi din activităţi criminale ale unei organizaţii aparţinând mafiei ruse. 

Numită la conducerea noului Parchet al Crimeii, imediat după anexarea acesteia de către Rusia, Natalia Poklonskaia, o blondă de 36 de ani, stârnise senzaţie în cursul primei sale conferinţe de presă, vizionată de peste 1,3 milioane de ori pe YouTube. Devenită favorita internauţilor japonezi, ea le-a inspirat sute de desene. 

Poklonskaia are interdicţie de a intra în UE şi a participat la reprimarea comunităţii tătare din Crimeea, declarând adunarea acestora drept 'organizaţie extremistă' în aprilie. Ea a fost aleasă duminică deputat din partea partidului Rusia Unită, pro-Kremlin. 

Aleksei Diumin (44 de ani) a făcut carieră în Serviciul de securitate al preşedinţiei, devenind în 2008 ofiţer de ordonanţă al lui Vladimir Putin. 

Necunoscut marelui public, numirea sa în postul de guvernator al regiunii Tula, a cărei capitală este oraşul omonim situat la 200 km sud de Moscova, a fost extrem de discutată în paginile ziarelor. Potrivit cotidianului Kommersant, el ar fi organizat în 2014 exfiltrarea din Ucraina a lui Viktor Ianukovici, fostul preşedinte înlăturat de la putere de o mişcare proeuropeană. Aleksei Diumin a fost confirmat duminică fără dificultate de urne în atribuţiile sale de guvernator.AGERPRES

×
Subiecte în articol: duma de stat