x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Casa Albă nu are indicii că ultimele obiecte suspecte doborâte aparţineau Chinei

Casa Albă nu are indicii că ultimele obiecte suspecte doborâte aparţineau Chinei

de Redacția Jurnalul    |    15 Feb 2023   •   16:45
Casa Albă nu are indicii că ultimele obiecte suspecte doborâte aparţineau Chinei
Sursa foto: Hepta

Administraţia SUA a comunicat, marţi seară, că nu există indicii că cele trei obiecte doborâte de armata americană săptămâna trecută ar face parte din programul de spionaj al Chinei, Washingtonul semnalând că are dificultăţi în recuperarea resturilor aparatelor, conform publicaţiei The Hill.

"Fără a analiza aceste obiecte, nu putem spune ce erau, dar, până acum - şi insist că până acum - nu am observat indicii sau orice altceva care să arate specific că ar face parte din programul de spionaj cu baloane al Chinei sau că au fost implicate clar în eforturi externe de colectare a informaţiilor", a declarat marţi seară John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Autorităţile americane nu au recuperat resturile aparatelor de zbor, deoarece au fost doborâte în zone în care accesul este dificil. Întrebat despre riscul ca resturile obiectelor să nu fie recuperate niciodată, Kirby a răspuns: "Activităţile se derulează de pe o zi pe alta, facem tot posibilul să localizăm resturile şi apoi vom concepe un plan pentru a le recupera". Kirby a subliniat că principala ipoteză de lucru este că cele trei obiecte doborâte erau baloane comerciale, admiţând însă că deocamdată nu a revendicat nimeni dreptul de proprietate asupra acestora.

Armata americană a doborât, pe 10 februarie, un obiect suspect depistat în spaţiul aerian al Statelor Unite, în largul statului Alaska. Pe 11 februarie, un alt aparat de zbor a fost doborât în cadrul unei operaţiuni efectuate în comun, deasupra Canadei, de avioane militare canadiene şi americane. Pe 12 februarie, un alt aparat suspect a fost doborât în statul american Michigan.

Incidentele au avut loc după ce, pe 4 februarie, armata americană a doborât un balon chinez în Oceanul Atlantic, în largul coastelor statului Carolina de Sud. Pentagonul a anunţat că era un balon de spionaj, dar Administraţia de la Beijing a susţinut că era un dispozitiv "civil" pentru "cercetare", în principal în domeniul meteorologic.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cada alba obiecte doborâte