x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Casele milionarilor "de partid"

Casele milionarilor "de partid"

de Petio Petkov    |    11 Mai 2009   •   00:00

O listă cu case de lux în împrejurimile Sofiei, semnată de procurorul-şef Boris Velcev şi de directorul Agenţiei de Securitate Naţională (DANS) Petko Sertov, se află de câteva zile în cabinetul primului- ministru şi lider al partidului socialist Serghei Stanişev, informează săptămânalul "168 de ore".



Pe ea figurează trei miniştri, patru adjuncţi de miniştri, doi şefi de agenţii şi mai mulţi funcţionari de stat şi de partid. Nici una din cele 73 de proprietăţi nu corespunde veniturilor oficiale şi taxelor plătite de personalităţile respective. 18 palate sunt trecute pe numele soţiilor, zece - al părinţilor.

RAPORTĂRI SUBESTIMATE
Una din mamele-proprietare are 89 de ani şi este pensionară de 30 de ani. Fiul a devenit şef mare la Sofia acum patru ani, după venirea la putere a foştilor comunişti. Casa a cumpărat-o de la unul din presupuşii capi ai lumii interlope. A făcut şi ceva îmbunătăţiri în valoare de peste 300.000 de euro, din care o intrare din faianţă specială care costă 150 de euro metru pătrat. Lista secretă este ilustrată cu fotografii din interiorul palatelor, făcute în absenţa proprietarilor.

Cel mai frapant este cazul unui adjunct de ministru care a declarat venituri anuale de 12.000 de euro. Soţia sa nu lucrează, iar palatul este evaluat de experţi imobiliari la 2 milioane de euro. Vecin cu acesta este un funcţionar mediu din centrala Partidului socialist, a cărui casă cu piscină costa "numai" 1,2 de milioane de euro.
O doamnă ministru în guvernul Stanişev a dobândit mai multe proprietăţi industriale şi imobiliare în oraşul natal din sudul ţării, evaluate la zeci de milioane de euro.
Într-un dosar au fost adunate semnale ale unor tovarăşi de partid indignaţi. 6 milioane de euro a numărat un adjunct de ministru pentru un centru administrativ la Sofia. A adus banii în două geamantane fără a cere să i se elibereze o factură.
Un tânăr deputat "roşu" a cumpărat în numai cateva luni zece apartamente în capitală.
Locuinţele au fost declarate la preţuri derizorii, în ciuda faptului că se află în zona reşedinţei guvernamentale "Lozenetz".
Din lista milionarilor ascunşi fac parte şi lideri ai opoziţiei, din care unul a devenit proprietar al unei reţele de farmacii.

Ce va face Stanişev cu lista deocamdată nu se cunoaşte. Prin ea el poate demonstra hotărâre de a combate corupţia în ajunul alegerilor. Efectul însă va putea fi dezastruos pentru întreaga clasă politică.

×
Subiecte în articol: externe