x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Castro spune că s-a sacrificat pentru tabăra socialistă sovietică

Castro spune că s-a sacrificat pentru tabăra socialistă sovietică

de Sînziana Stancu    |    24 Aug 2010   •   00:00

Într-o întrevedere pe care a avut-o luni cu oameni de ştiinţă cubanezi, Fidel Castro a spus că a aprobat instalarea de rachete nucleare sovietice în Cuba, în 1962, "din sacrificiu" pentru tabăra socialistă.

"Nu eram interesaţi să avem rachete aici sau să avem o bază. Eram mai mult interesaţi de imaginea ţării. O bază sovietică dăuna imaginii Revoluţiei, capacităţii sale de a exercita o influenţă asupra regiunii noastre", a declarat fostul lider cubanez, în vârstă de 84 de ani. În octombrie 1962, el a adus lumea în pragul unui război nuclear acceptând să primească aceste rachete, relatează AFP.

"De ce am acceptat? A fost foarte greu pentru noi. Dar era o problemă de internaţionalism (...) dacă speram ca tabăra socialistă se se sacrifice şi să lupte pentru noi, trebuia şi noi să fim gata să ne sacrificăm pentru ea", a explicat Castro cu ocazia unei dezbateri privind pericolele unui război nuclear, la care au participat oameni de ştiinţă cubanezi, inclusiv fiul său Fidelito, de profesie fizician, potrivit site-ului oficial Cubadebate.cu.Fidel Castro, care nu a fost consultat de liderul sovietic Nikita Hruşciov, a fost foarte nemulţumit atunci de această manevră. Hruşciov a acceptat în final să retragă rachetele de pe insula comunistă. În schimb, preşedintele american John F. Kennedy a promis atunci să nu atace Cuba şi să retragă rachetele americane din Turcia.

Castro a renunţat la preşedinţia Cubei la 31 iulie 2006 în favoarea fratelui său, Raul, din motive de sănătate, care l-au ţinut aproape patru ani internat într-o clinică din ţară, după o intervenţie chirurgicală la stomac.

×
Subiecte în articol: externe