x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Catastrofa umanitara

Catastrofa umanitara

15 Noi 2004   •   00:00

EXTERNE
MACEL IN IRAK - Batalia de la Fallujah, cea mai sangeroasa Mii de morti, mii de raniti, civili ramasi fara hrana si apa, cadavre mutilate. Este bilantul unei saptamani de lupte grele pentru cucerirea Fallujah-ului, bastionul rezistentei din Irak. Americanilor le mai trebuie cinci zile pentru a-si declara victoria totala.
LAVINIA TUDORAN

Click pentru a mari imaginea
VREMURI DE RAZBOI. Fallujah-ul este asediat din toate directiile. Insurgentii insa nu cedeaza asa de usor
De o saptamana, ora-sul Fallujah, aflat la 50 de kilometri vest de Bagdad, este atacat din toate partile de trupele americane si de noua armata irakiana. "Cartierul general" al rezistentei din Irak este pe cale de a fi nimicit. Victoria va veni insa peste cinci zile, au estimat americanii. "Trebuie sa mergem din casa in casa, sa curatam orasul", a explicat un ofiter din armata SUA. Bombardamentele si operatiunile terestre ale americanilor au lasat insa urme grele.

CRIZA. Putinii locuitori care au ramas in oras nu au apa, hrana si curent electric. Multi au fost ucisi ori raniti. Pe strazile pustiite peisajul este macabru. Cadavre si cladiri distruse peste tot. Americanii au ucis peste 1.200 de rebeli. Mai exista probabil sute de civili omorati. Agentiile umanitare au incercat sa vina in ajutorul localnicilor in suferinta, insa fortele SUA nu au permis convoaielor sa intre in Fallujah. Americanii au respins aprecierile Crucii Rosii din Irak, potrivit careia situatia de la Fallujah este "catastrofala". Asta chiar daca exista marturii edificatoare ale localnicilor. "Ne este groaznic de greu! Nu avem mancare, nu avem apa. Am sapte copii. Toti sufera de tulburari digestive severe. Unul dintre baieti mi-a fost ranit si sangereaza, dar nu am cum sa-l ajut", a declarat pentru presa straina Abu Mustafa, care locuieste in centrul Fallujah-ului.

MUTILATI. Confruntari violente s-au inregistrat ieri intre insurgenti si militarii americani in sudul orasului. Trupele SUA au descoperit mai multe cadavre mutilate, printre care si cel al unei femei blonde cu bratele amputate si gatul taiat, despre care se crede ca ar fi poloneza Teresa Borcz, rapita de rebelii irakieni.

×
Subiecte în articol: externe