x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Căutări în Portugalia în cazul dispariţiei micuţei britanice Maddie McCann

Căutări în Portugalia în cazul dispariţiei micuţei britanice Maddie McCann

02 Iun 2014   •   19:28
Căutări în Portugalia în cazul dispariţiei micuţei britanice Maddie McCann

Autorităţile britanice şi portugheze au lansat luni o operaţiune de căutare în apropierea locului în care a dispărut, acum şapte ani, micuţa Madeleine McCann, pe când se afla împreună cu familia în vacanţă în sudul Portugaliei.

Un perimetru de securitate a fost delimitat la primele ore ale zilei în jurul unui teren viran, loc pe care inspectorii Scotland Yard au solicitat să se facă o serie de cercetări minuţioase. Aceştia au avut o întrevedere luni dimineaţă cu colegii lor de la poliţia judiciară portugheză, relatează presa locală.

Operaţiunea ar putea dura între cinci şi şapte zile, anchetatorii britanici urmând să sondeze trei terenuri diferite, cu ajutorul unor echipamente radar pentru sol, dar şi al câinilor-detectivi, potrivit presei portugheze.

Dispozitivul desfăşurat luni se concentrează pe un teren situat la circa 700 de metri de complexul hotelier din care a dispărut micuţa Maddie, care la vremea respectivă avea aproape 4 ani. Părinţii săi se aflau într-un restaurant din apropiere în seara zilei de 3 mai 2007, în care Maddie a dispărut din camera de hotel unde fusese lăsată să doarmă.

Căile de acces către vârful dealului din apropierea satului de vacanţă Praia da Luz, mică staţiune balneară din regiunea Algarve, au fost blocate de jandarmerie, pentru a-i ţine pe jurnalişti la distanţă, scrie France Presse.

Scotland Yard a confirmat la începutul lunii mai că a obţinut autorizaţia din partea autorităţilor portugheze de a începe căutările, precizând că acestea sunt iminente.

Poliţia portugheză a clasat ancheta în 2008, după 14 luni de investigaţii foarte controversate, marcate în special de acuzarea părinţilor fetiţei, care ulterior au fost scoşi de sub acuzaţie.

După ce a petrecut doi ani cu studierea dosarului, Marea Britanie a deschis propria anchetă, în iulie 2013. Autorităţile portugheze au redeschis şi ele dosarul la scurt timp după aceea.

Părinţii fetiţei, care au mobilizat încă din primele momente o puternică atenţie mediatică în legătură cu drama lor, s-au declarat întotdeauna convinşi că Madeleine a fost răpită şi că ar putea fi încă în viaţă.

“O anchetă serioasă şi meticuloasă urmăreşte de manieră sistematică toate ipotezele credibile şi deseori trebuie să iei în calcul mai multe posibilităţi”, a afirmat, acum 15 zile, Mark Rowley, unul dintre inspectorii britanici însărcinaţi cu acest dosar. “În consecinţă, nu pentru că vom intra în următoarele săptămâni într-o fază importantă a cercetării acest lucru va duce imediat către răspunsuri care să explice totul”, a adăugat el.

La finele lunii martie, Scotland Yard a anunţat că este în căutarea unui delincvent sexual care a agresat cinci fetiţe după ce a pătruns, între 2004 şi 2010, în locuinţele de vacanţă care erau ocupate majoritatea de familii britanice aflate în concediu în regiunea Algarve.

×
Subiecte în articol: cazul Maddie McCann