x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cazul Bistroe - Joaca de-a convocarea

Cazul Bistroe - Joaca de-a convocarea

18 Oct 2004   •   00:00

O noua convocare in cazul Bistroe la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Bucuresti. Insarcinatul cu afaceri al Ucrainei a fost chemat sambata la MAE pentru a discuta cu diplomatii romani despre regimul frontierei de stat pe bratul Chilia.

LAVINIA TUDORAN

Potrivit unui comunicat al ministerului, audienta a avut loc in conditiile in care la 14 octombrie MAE ucrainean l-a convocat pe ambasadorul roman la Kiev, Alexandru Cornea, pentru a-i transmite o nota verbala de "ingrijorare" fata de unele acte "ilegale" ale politiei romane de frontiera pe bratul Chilia. Kievul pretinde ca nave ale politiei romane de frontiera ar fi blocat, la 9 octombrie, vasul sub pavilion ucrainean "Volga", cu turisti germani la bord. In plus, ucrainenii acuza Bucurestiul ca a impiedicat o reuniune a autoritatilor de frontiera din cele doua state, care ar fi trebuit sa se desfasoare la 10 octombrie.

RASPUNS. In replica, MAE roman l-a convocat sambata pe insarcinatul cu afaceri ucrainean. Diplomatii de la Bucuresti i-au comunicat acestuia, intr-o nota verbala, ca partea romana respinge toate acuzatiile Kievului. Ucrainei i s-a cerut sa inceteze imediat incalcarile regimului frontierei de stat pe bratul Chilia. Bucurestiul a facut si o propunere: organizarea, saptamana aceasta, a unei intalniri a celor doua parti la care sa fie stabilita o comisie cu misiunea clara de a investiga situatia tensionata creata la frontiera.

OBISNUINTA? In ultimele luni, ambasadorul Romaniei la Kiev a fost nu o singura data convocat de MAE ucrainean. La fel s-a intamplat si cu ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, chemat in audiente la MAE roman. Bucurestiul a sustinut ca doreste sa rezolve in primul rand diplomatic problema construirii de catre Ucraina, fara a tine cont de efectele dezastruoase asupra Deltei, a propriului canal navigabil Dunare-Marea Neagra. Insa Kievul se face ca nu aude nici unul dintre protestele Bucurestiului. Cu atat mai mult cu cat nici macar nu tine cont de recomandarile Uniunii Europene, ale SUA si ale catorva zeci de organizatii ecologiste care au cerut stoparea lucrarilor la noul canal.

×
Subiecte în articol: externe