x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cazul DSK : Procurorii, acuzaţi de „scurgeri” de informaţii

Cazul DSK : Procurorii, acuzaţi de „scurgeri” de informaţii

de Sînziana Stancu    |    07 Iul 2011   •   16:34
Cazul DSK : Procurorii, acuzaţi de „scurgeri” de informaţii

De data asta, Dominique Strauss-Kahn nu a mai avut parte de vreo alta mare bucurie cum avusese vinerea trecuta, cand un tribunal din Manhattan, intr-o infatisare-surpriza, l-a eliberat de sub detentia supravegheata la domiciliu.

Avocatii sai invocasera atunci dovezi 'graitoare' impotriva menajerei Nafissatou Diallo, de la Hotelul Sofitel din New York, care il acuzase de agresiuni sexuale. Dupa ce 'sapasera' adanc in trecutul femeii de culoare, originara din Guineea, avocatii acuzatului s-au dus la procurorul de caz Cyrus Vance, inarmati cu dovezi ca menajera ar fi de fapt o mincinoasa, o prostituata si o escroaca si ca astfel stand lucrurile, s-ar impune eliberarea lui DSK din detentia la domiciliu. Procurorul Vance l-a eliberat in aceeasi sedinta-surpriza, invocand in motivarea deciziei sale unele 'incoerente' intre declaratiile cameristei, tragand astfel concluzia ca femeia care il acuzase pe DSK de agresiuni sexuale nu este 'credibila'. Cu toate acestea, procurorii au mentinut acuzatiile impotriva lui DSK.

In ultimul timp insa, au aparut insa surprizele. Avocatul menajerei, Kenneth Thompson, a produs la randul sau dovezi ce contrazic unele dintre cele invocate de avocatii acuzatului, precum si pe cele ce fusesera publicate de presa. Astfel, Thompson a dat in judecata, luni , cotidianul New York Post, care scrisese, citand dar nedezvaluind identitatea unor 'surse din cadrul anchetei', ca se gasisera gasisera dovezi evidente impotriva cameristei, potrivit carora femeia ar fi de fapt o 'prostituata' de hoteluri de lux si ca ar avea legaturi cu traficanti de droguri si cu diferiti barbati care i-ar fi bagat in conturi bancare aproximativ 100.000 de dolari. Iar ieri, inainte ca avocatii apararii sa se intalneasca cu reprezentantii procurorului districtual pentru a discuta despre o eventuala inchidere a dosarului clientului lor, avocatul cameristei i-a trimis procurorului Vance o cerere de recuzare prin care ii cere sa se retraga din acest caz si sa numeasca un procuror special in locul sau, acuzandu-l pe Vance de 'scurgerile' de informatii in presa, care au ruinat credibilitatea clientei sale. "Biroul dumneavoastra este aparent responsabil de scurgeri de informatii repetate si prejudiciabile in presa saptamana trecuta, care au vizat sa discrediteze reputatia victimei si chiar, ceea ce este poate si mai grav, sa zdruncine acuzatiile care apasa asupra lui Strauss-Kahn", afirma Thompson.

Avocatul evoca, de asemenea, un "posibil conflict de interese" intre fostul director al FMI si acuzare, care are la origine faptul ca un oficial din cadrul biroului procurorului ar fi casatorita cu unul dintre avocatii lui Strauss-Kahn. New York Times dezvaluia ca femeia respectiva, Karen Friedman Agnifilo, l-ar fi sunat pe Cyrus Vance imediat ce sotul sau, Marc A. Agnifilo, a aflat despre activitatea cabinetului sau in cazul DSK.

Cererea de recuzare a fost insa repinsa. Procurorul Vance Manhattan si-a manifestat imediat "dezacordul profund" fata de continutul scrisorii, refuzand sa se retraga. "Orice sugestie potrivit careia acest birou ar trebui sa se retraga este complet lipsita de fundament", a declarat Erin M.Duggan, purtator de cuvant al biroului procurorului.

"Ancheta continua", a declarat biroul procurorului Vance, dupa intalnirea cu avocatii si fostul director al FMI.

La randul sau, Benjamin Brahman, unul dintre avocatii lui DSK, a declarat presei ca discutiile pe care le-a avut miercuri seara cu reprezentantii procurorului de caz Cyrus Vance jr. 'au fost productive'. Celalalt avocat al lui DSK, William Taylor, a precizat la randul sau pentru New York Times ca 'Strauss-Kahn nu va pleda vinovat la nici o acuzatie' in procesul pentru agresiuni sexuale impotriva cameristei de la Sofitel si ca la intalnirea de miercuri nu s-a facut nici o discutie cu procurorii privin 'negocierea pedepsei' lui DSK.

Urmatoarea infatisare a lui DSK urmeaza sa aiba loc la 18 iulie si au aparut deja speculatii potrivit carora procurorii ar putea, pana la urma, sa renunte la acuzatiile impotriva acestuia. Daca in schimb va fi gasit vinovat, fostul director FMI ar putea primi pana la 25 de ani de inchisoare.

×
Subiecte în articol: externe proces dominique strauss-kahn