x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cazul Madoff. Rolul fiilor şi nevestei bancherului nu a fost elucidat

Cazul Madoff. Rolul fiilor şi nevestei bancherului nu a fost elucidat

05 Iul 2009   •   00:00
Cazul Madoff. Rolul fiilor şi nevestei bancherului nu a fost elucidat

Fostul guru al mediilor financiare, care a jonglat timp de 30 de ani cu miliarde de dolari, ascunde încă multe mistere. Anchetatorii încearcă să descifreze iţele întregii afaceri.



Autorităţile americane investighează mai multe fonduri intermediare care erau folosite la racolarea de noi clienţi pentru Bernard Madoff, scrie antena3.ro. În atenţia anchetatorilor se află şi soţia bancherului, care susţine că nu ştia nimic de afacerile necurate ale soţului. De asemenea, rolul exact al copiilor lui Bernard Madoff, asociaţi în gestionarea fondului acestuia, nu este încă elucidat.

Considerat pe Wall Street o adevărată legendă vie, Madoff a reuşit să se impună în comunitatea financiară pas cu pas şi să câştige încrederea viitorilor săi clienţi. Prin intermediul firmei sale, primea capitaluri pe care promitea să le investească în fonduri speculative, considerate cele mai performante.

Potrivit presei, de fapt, afaceristul nu investea nimic, iar banii erau rambursaţi vechilor deponenţi din sumele depuse de noii investitori. Astfel, el dădea impresia unei performanţe excepţionale, atrăgând an de an tot mai mulţi investitori.

Escrocheria a fost descoperită după izbucnirea crizei bursiere, când mulţi dintre investitori au vrut să-şi recupereze banii în acelaşi timp. Printre păgubiţi se numără persoane particulare foarte bogate, mari instituţii financiare, dar şi fundaţii precum cea a laureatului Nobel, Elie Wiesel. Lui Madoff i-au fost încredinţate în total 13 miliarde de dolari.

Pierderile însă se ridică la peste 65 de miliarde, dacă se iau în calcul dobânzile acestor fonduri. Bernard Madoff a fost condamnat, în martie, de un tribunal din New York, la 150 de ani de închisoare. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe madoff