x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce cadou le-a făcut Putin politicienilor ruşi

Ce cadou le-a făcut Putin politicienilor ruşi

29 Dec 2015   •   21:05
Ce cadou le-a făcut Putin politicienilor ruşi
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Un volum de 400 de pagini intitulat 'Cuvinte care schimbă lumea', conţinând discursuri ale preşedintelui rus, Vladimir Putin, a apărut într-o ediţie limitată de 1.500 de exemplare, care au fost distribuite drept cadou de Crăciun parlamentarilor, guvernatorilor şi unor funcţionari de rang înalt din întreaga Rusie, informează EFE marţi.

Tomul cu coperţi albe pe care apare portretul preşedintelui rus, subintitulat 'Citate cheie din Vladimir Putin', este realizat de Anton Volodin, de la organizaţia de tineret Network, pro-Kremlin, scrie ziarul britanic 'The Guardian'. Cartea care reia 19 articole şi discursuri ale lui Putin din perioada 2003-2015 va apărea pe piaţă în luna ianuarie la preţul de 800 de ruble (10 euro) şi ar urma să fie tradusă şi în limba engleză.

'Putin este un profet. Tot ce a spus el s-a îndeplinit. Dacă toate ţările l-ar fi ascultat, am fi evitat multe tragedii, precum diferite războaie şi sosirea a mii de refugiaţi în Europa', a declarat Volodin pentru EFE, opinând că 'dacă se analizează atent discursurile (liderului de la Kremlin), se constată că planurile sale şi ale Rusiei sunt foarte clare'. De exemplu, afirmă el, 'Putin a avertizat asupra pericolului pe care îl reprezenta încălcarea statutului ONU şi ignorarea Consiliului de Securitate, iar acum avem (gruparea) Statul Islamic şi o situaţie intolerabilă în ţări precum Siria, Libia sau Irak'.

'Nu este vorba despre propagandă' şi nici de 'un cult al personalităţii', asigură activistul Network, organizaţie finanţată generos de Kremlin. Totodată, volumul nu este o colecţie de citate uşor de memorat, ci o carte ideologică având ca scop evidenţierea calităţilor lui Vladimir Putin de om de stat, 'unul dintre cei mai remarcabili din istoria Rusiei', explică Anton Volodin.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat luni jurnaliştilor că nu a auzit până atunci de respectiva culegere de texte şi că nu ştie cine s-ar afla în spatele publicării ei. Dar ziarul 'RBK' a relatat săptămâna trecută că adjunctul administraţiei prezidenţiale Viaceslav Volodin ar fi condus o reuniune la Kremlin în cursul căreia a vorbit despre carte şi ar fi afirmat că ea ar trebui să se găsească pe masa fiecărui politician din Rusia.

'Am decis să arătăm un exemplar celor de la administraţia prezidenţială şi le-a plăcut atât de mult încât ne-au cerut mai multe cărţi', a menţionat Anton Volodin. El a refuzat să facă vreun comentariu în legătură cu relaţiile pe care le-ar avea sau nu cu Viaceslav Volodin, dar a precizat că grupul său a furnizat Kremlinului o mie de exemplare din 'Cuvinte care schimbă lumea'.

'Până în prezent, toate reacţiile au fost exclusiv pozitive', a susţinut Anton Volodin, cu toate că unele voci au comparat volumul cu cărţile lui Lenin şi Stalin pe care funcţionarii ruşi erau obligaţi să le ţină la vedere pe birourile lor.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin