x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CE nu renunţă la monitorizarea Bulgariei

CE nu renunţă la monitorizarea Bulgariei

de Petio Petkov    |    01 Apr 2009   •   00:00

Prin preşedintele său, Jose Manuel Durao Barroso, Comisia Europeană (CE) a respins într-un mod categoric ideea primului-ministru bulgar, Serghei Stanişev, pentru numirea de experţi europeni în posturi-cheie din administraţia de la Sofia.



În scrisoarea publicată în cotidianul Dnevnik se arată că noile mecanisme cerute de Stanişev sunt nepotrivite pentru o ţară-membră. CE va continua să acorde sprijin Bulgariei, însă pentru aceasta "nu este nevoie de structuri noi, ci de un dialog politic mai concret şi de formularea de obiective în concordanţă cu rezultatele obţinute în cadrul mecanismului de monitorizare existent".

Jose Barroso cere de la Guvernul bulgar rezultate concrete şi vizibile în combaterea corupţiei şi crimei organizate. Eforturile de susţinere a Bulgariei au creat în unele ţări membre o anumită oboseală. Bulgaria trebuie să pregătească un program eficient pentru arestarea de persoane implicate în cazuri de corupţie, se arată în scrisoare.

Şeful Comisiei aminteşte că ajutorul acordat Bulgariei de ţările membre, dar şi de serviciul european antifraudă OLAF este şi acum fără precedent. Sofia însă trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru guvernarea fondurilor europene.

Premierul Stanişev însă nu a renunţat, se pare, la ideea experţilor europeni. El contină să afirme că propunerea sa se bucură de sprijinul Comisiei. Într-o nouă scrisoare adresată lui Jose Barroso, primul-ministru îşi relansează ideea, limitând-o la instruirea funcţionarilor de stat responsabili cu administrarea fondurilor europene.

×
Subiecte în articol: externe