x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CE: Referendumul din Grecia nu corespunde standardelor europene

CE: Referendumul din Grecia nu corespunde standardelor europene

01 Iul 2015   •   17:44
CE: Referendumul din Grecia nu corespunde standardelor europene
Sursa foto: EPA/Agerpres

Referendumul convocat de guvernul grec pentru duminică, 5 iulie, nu corespunde standardelor stabilite de Consiliul Europei, mai ales din cauza intervalului prea scurt între anunţarea consultării şi desfăşurarea sa, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al secretarului general al organizaţiei paneuropene, Thorbjoern Jagland, citat de AFP.

Citeste si Guvernul grec neaga acceptarea conditiilor creditorilor

'Este evident că termenul este prea scurt faţă de standardele noastre', a afirmat Daniel Holtgen, referindu-se la recomandările Comisiei de la Veneţia, organismul de expertiză juridică al Consiliului Europei.

Citeste si E OFICIAL! Grecia a intrat în incapacitate de plată faţă de FMI

Holtgen a explicat că 'există cel puţin trei criterii în funcţie de care Consiliul Europei are îndoieli privind validitatea referendumului propus'. Conform purtătorului de cuvânt, 'votanţii ar trebui să aibă întrebările unui referendum cu cel puţin două săptămâni' înaintea datei de desfăşurare, 'or, acesta nu este în mod evident cazul'. Din cauza termenului prea scurt, 'nu există posibilitatea unei observări internaţionale' a consultării, în condiţiile în care Comisia de la Veneţia recomandă prezenţa unor observatori străini. De asemenea, 'întrebările trebuie să fie clare şi uşor de înţeles', ceea ce nu este cazul în acest stadiu, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Citeste si Grecia, alături de Zimbabwe, Sudan şi Cuba, în clubul ţărilor care nu şi-au achitat datoriile faţă de FMI


Referendumul convocat pentru duminică de premierul elen Alexis Tsipras este crucial pentru soarta Greciei în zona euro şi în Uniunea Europeană. El se va referi la aprobarea sau nu de către cetăţeni a măsurilor de austeritate cerute de creditori în schimbul continuării acordurilor de împrumut internaţionale.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: referendum grecia consiliul europei