x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cea mai frumoasă meserie din lume - JURNALISMUL. Din "testamentul" din Gabriel Garcia Marquez

Cea mai frumoasă meserie din lume - JURNALISMUL. Din "testamentul" din Gabriel Garcia Marquez

02 Oct 2014   •   15:17
Cea mai frumoasă meserie din lume - JURNALISMUL. Din "testamentul" din Gabriel Garcia Marquez

 Scriitorul Gabriel Garcia Marquez a avut iniţiativa creării unui premiu care să recompenseze 'cea mai frumoasă meserie din lume' - jurnalismul, a spus Jaime Abello, directorul Fundaţiei noului jurnalism ibero-american (FNPI), citat de AFP. 

'Totul a început în decembrie 1993', îşi aminteşte într-un interviu telefonic acordat AFP directorul fundaţiei - create de câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură şi devenită între timp un adevărat reper în America Latină -, cu ocazia celei de-a doua ediţii a acordării premiilor, care coincide cu cei 20 de ani de existenţă ai FNPI. 

'Trebuie să facem ceva pentru tinerii jurnalişti', i-a transmis Garcia Marquez lui Jaime Abello, care conducea în 1993 postul public Telecaribe din Caraibe (regiunea natală a lui Marquez). Obiectivul scriitorului a fost acela de a crea un spaţiu de reflecţie şi de întâlnire între generaţii pentru promovarea unei media ibero-americane de calitate, în spiritul cronicilor pe care le scria chiar el, în debutul carierei, în ziarele columbiene. 

Scriitorul columbian, mort pe 17 aprilie 2014, nu a urmărit crearea unei şcoli de comunicare sau a unei universităţi care să dea certificate, 'ci favorizarea unui schimb între jurnalişti din ţări diferite şi în special între cei cu experienţă şi cei tineri, cu scopul de a facilita schimbul de trucuri ale meseriei', aminteşte Jaime Abello. La 56 de ani, el nu regretă niciun moment că şi-a abandonat propria carieră profesională pentru a se consacra fundaţiei. 'Dimpotrivă, am avut privilegiul să primesc mandat de la Garcia Marquez să îi folosesc numele şi să veghez ca fundaţia lui să meargă înainte', adaugă el. 

Văduva lui Garcia Marquez, Mercedes Barcha, a fost numită preşedintă de onoare a fundaţiei, care a facilitat schimbul de idei între peste 10.000 de jurnalişti din America Latină, Spania şi Portugalia. 

În epoca globalizării, Jaime Abello afirmă că rămâne fidel formulei 'adaptării strategice', care se construieşte pe patru axe: naraţiunea jurnalistică, etica profesională, investigaţii pe probleme cu care se confruntă societatea latino-americană şi specificitatea canalelor media digitale. 

A doua ediţie a decernării premiilor Gabriel Garcia Marquez este organizată în cadrul festivalului de la Medellin (Columbia), în perioada 30 septembrie - 2 octombrie. Premiile se acordă la cinci categorii: text, imagine, acoperire, inovaţie şi recunoaşterea excelenţei. La prima ediţie a premiilor, din 2013, au fost înscrise peste 379.000 de lucrări din domeniul jurnalismului din peste 30 de ţări.

×