x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CEDO condamnă Rusia pentru interzicerea paradelor Gay Pride la Moscova

CEDO condamnă Rusia pentru interzicerea paradelor Gay Pride la Moscova

21 Oct 2010   •   00:00

Interdicţia privind organizarea unor parade gay pe străzile Moscovei reprezintă o discriminare sexuală şi un atentat la dreptul de reuniune, conform unui verdict dat astăzi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

CEDO a dat dreptate plângerii înaintate de Nikolai Alekseiev, care a făcut parte în anii 2006, 2007 şi 2008 din grupul de organizatori ai paradelor gay de la Moscova prin care se încerca sensibilizarea publicului faţă de discriminările la care sunt supuşi homosexualii şi lesbienele din Rusia.

După ce aceste marşuri au fost interzise de autorităţi, Alekseiev s-a plâns la CEDO că este victima unor discriminări pe baze sexuale, anunţă AFP, citată de Agerpres.

Primarul Moscovei şi-a motivat de fiecare dată refuzul prin necesitatea de a păstra ordinea publică, sănătatea, morala precum şi drepturile şi libertăţile celorlalţi moscoviţi, dar şi pentru a preveni încăierările.

Paradele Gay Pride au drept obiectiv asumat promovarea ideii de respect şi toleranţă faţă de minorităţile sexuale şi nu de a exhiba scene de nuditate explicită sau de a produce obscenităţi în spaţiul public.

Prin hotărârea sa, CEDO a decis despăgubirea cu 12.000 de euro pentru Nikolai Alekseiev care a susţinut că a fost victima presiunilor autorităţilor ruse pentru a-şi retrage plângerea.

×
Subiecte în articol: externe