x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cehia vrea să construiască un canal Dunăre-Marea Nordului

Cehia vrea să construiască un canal Dunăre-Marea Nordului

06 Oct 2020   •   12:25
Cehia vrea să construiască un canal Dunăre-Marea Nordului

Autoritățile de la Praga vor să construiască un canal care să lege Dunărea de Marea Nordului. În acest sens a fost aprobată prima fază a proiectului. Se estimează că totalul cheltuielilor se va ridica la 15 miliarde de coroane. Construcția va începe în 2030, potrivit ministrului Industriei și Comerțului, Karel Havlicek, citat de Radio Prague.

"Acesta nu este un proiect megalomanic, este un proiect supranaţional care va fi finanţat, parţial, din fonduri europene. Vom încerca să îl includem pe lista proiectelor TEN-T", a declarat oficialul.

Un nou studiu de fezabilitate a deturnat planurile inițiale ale guvernului ceh, care vroia să conecteze Dunărea cu Older și Elba, rămânând îmn vigoare doar legătura cu Oder.

Canalul va ușura legăturile dintre Cehia și celelalte state ale lumii și va revigora turismul.

În prima fază a proiectului sunt prevăzute lucrări pentru a realiza legăturile între Ostrava și granița cu Polonia. Canalul se va continua apoi în orașul Kozle, situat la intersecția rârurilor Oder și Klodnca. Acesta va fi conectat cu Dunărea.

Președintele ceh Milos Zeman susține acest plan în vederea relansării transportului fluvial al acestei țări dar și creșterea rezervelor de apă. Cu toate astea, organizațiile pentru protecția mediulu spun că va distruge ecosistemul natural al zonei.
 

×
Subiecte în articol: canal dunare marea nordului cehia