Românii arestaţi vineri dimineaţă la Aquila pentru furt din locuinţa unui bătrân sinistrat au fost absolviţi de judecător, după ce a reieşit că nu se atinseseră de banii şi bijuteriile bătrânului şi se aflau în apartamentul respectiv cu aprobarea lui, informează presa italiană, citata de Agerpres.
Pe de altă parte, unul dintre cei patru români, Daniel Vicu - în vârstă de 29 de ani, a fost totuşi condamnat în procesul derulat în procedură de urgenţă, la Aquila, la o pedeapsă de şase luni cu suspendare pentru un alt cap de acuzare: pentru că în portbagajul maşinii sale a fost găsită o bâtă de baseball, precizează agenţia AGI.
Eliberarea celor patru a fost cerută inclusiv de procurorul cazului, în condiţiile în care s-a dovedit că femeia, Elena Vicu de 51 de ani, angajată ca badante (îngrijitoare) la bătrânul respectiv cazat după cutremur într-un tabără de corturi din apropiere, a mers în apartamentul acestuia având cheile şi aprobarea de a intra.
De asemenea, în timpul procesului a reieşit că numai îngrijitoarea a intrat în apartament, nu toţi cei patru cetăţeni români cum a relatat iniţial presa italiană, Daniel Vicu, Ştefania şi Ian Popa aşteptând-o jos în maşină. Femeia mersese pentru a lua o parte din bunurile sale, iar banii şi bijuteriile bătrânului erau neatinse.
'S-a încheiat astfel primul proces împotriva presupuşilor hoţi aşa-zişi 'şacali', de fapt primul proces derulat în Aquila după cutremur. Un semnal de întoarcere la normalitate, chiar dacă în condiţii improvizate: şedinţa a fost ţinută într-o sala a şcolii de inspectori ai Gărzii de Finanţe, aceeaşi unde vineri dimineaţă au fost ţinute funeraliile de stat şi de fapt singurul edificiu public disponibil în tot oraşul. Actele judiciare scrise de mână, avocaţii înştiinţaţi în ultimul moment de locul desfăşurării procesului programat în primă fază într-un cort şi o inevitabilă neaplicare a protocolului şedinţelor', notează AGI.
'Ştirea este că s-a ţinut un proces, indiferent de absolvirea sau condamnarea celor acuzaţi. Autorităţile au demonstrat aşadar că pot să controleze teritoriul, procuratura a lucrat, apărarea şi-a făcut de asemenea datoria', a concluzionat colonelul Paolo Carretta, comandantul şcolii de inspectori ai Gărzii Financiare din Aquila.
Mai toată presa italiană a prezentat vineri informaţia despre arestarea celor patru români, primii acuzaţi de o astfel de infracţiune în zona calamitată, unde s-a născut în ultimele zile o adevărată panică din cauza hoţilor din locuinţe, în condiţiile în care toate casele şi apartamentele au fost abandonate de sinistraţi, iar Protecţia Civilă a vorbit de grupuri de bandiţi veniţi din toată Italia pentru a jefui.
Totodată, şi Ambasada României în Italia se grăbise vineri seara, după arestare, să condamne acest tip de infracţiuni din locuinţe, lansând şi un apel la evitarea generalizării unor cazuri individuale reprobabile la nivelul întregii comunităţi româneşti.
Potrivit unui comunicat de presă transmis vineri Agerpres, Ambasada României condamna în modul cel mai categoric astfel de acţiuni, considerând că sunt absolut reprobabile şi inacceptabile, iar autorii trebuie pedepsiţi conform legislaţiei în vigoare. În acest sens, Ambasada îşi exprimă disponibilitatea de a coopera cu autorităţile italiene.
De asemenea, Ambasada României la Roma arăta că este, în continuare, alături de familiile victimelor, indiferent de naţionalitatea acestora. 'România suferă, alături de Italia, în această tragedie, care s-a soldat şi cu victime de naţionalitate română, fie persoane decedate, fie răniţi sau sinistraţi. Există cetăţeni români în zona afectată care sunt, în aceste zile, implicaţi, alături de cetăţeni italieni în acţiunile de sprijinire a eforturilor de normalizare a situaţiei', se mai afirma în comunicatul menţionat. (V.A.)
Citește pe Antena3.ro