x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel puţin zece militari israelieni şi un civil, răniţi în atacuri palestiniene comise în Cisiordania

Cel puţin zece militari israelieni şi un civil, răniţi în atacuri palestiniene comise în Cisiordania

05 Sep 2022   •   09:40
Cel puţin zece militari israelieni şi un civil, răniţi în atacuri palestiniene comise în Cisiordania
Sursa foto: Hepta

Cel puţin zece militari israelieni şi un civil au fost răniţi în două atacuri comise de militanţi islamişti palestinieni, în apropierea unor colonii evreieşti din Cisiordania, afirmă surse din cadrul armatei israeliene.

Primul atac a avut loc duminică după-amiază pe Drumul 508, în apropierea coloniei evreieşti Hamra, situată în zona Bik'at HaYarden, în nord-estul Cisiordaniei. Trei militanţi palestinieni au deschis focul dintr-un autoturism spre un autocar al armatei israeliene. Şoferul civil al autocarului a fost rănit grav, iar şase militari au suferit răni uşoare şi moderate. Atacatorii au încercat să incendieze autocarul, iar apoi au fugit, conform cotidianului The Times of Israel şi site-ului Ynetnews.com.

Organizaţia islamistă Hamas, care deţine controlul asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza, a salutat atacul, numindu-l o "operaţiune eroică".

Armata israeliană a intervenit în mai multe localităţi palestiniene după atac, arestându-i pe doi atacatori, în timp ce al treilea este căutat activ. "Vom continua să intensificăm acţiunile punctuale împotriva grupurilor teroriste din Cisiordania", a afirmat ministrul israelian al Apărării, Benjamin Gantz.

În cursul nopţii de duminică spre luni, alţi patru militari israelieni au fost răniţi după explozia unui dispozitiv artizanal aruncat spre ei de militanţi palestinieni, în apropierea coloniei Halamish, situată la circa zece kilometri nord de Ramallah, în Cisiordania. Militarii erau de gardă într-un post de control amplasat pe Drumul 465 în momentul atacului. Imediat după incident, armata israeliană a pătruns în localitatea palestiniană Nabi Saleh, conform cotidianului The Jerusalem Post.

"Escaladarea acţiunilor de rezistenţă în Cisiordania, dintre care cele mai recente au fost în apropiere de Ramallah, confirmă că oamenii noştri rebeli din Cisiordania au lansat o nouă etapă în confruntările cu forţele de ocupaţie (...)", a declarat în cursul nopţii Abd al-Latif al-Qanou, un purtător de cuvânt al mişcării Hamas.

Vineri, un militar israelian a fost rănit prin înjunghiere într-un atac produs în apropierea coloniei evreieşti Kiryat Arba, la periferia oraşului Hebron, în Cisiordania, iar agresorul palestinian a fost împuşcat mortal de agenţi ai serviciilor de securitate israeliene.

În ultimele luni, serviciile de securitate israeliene au efectuat o serie de operaţiuni în Cisiordania, după mai multe atacuri teroriste comise pe teritoriul israelian, soldate cu 19 morţi. În august, armata israeliană a efectuat bombardamente şi în Fâşia Gaza, teritoriu palestinian aflat sub controlul mişcării fundamentaliste Hamas. Bombardamentele, declanşate pe fondul riscurilor de securitate apărute după arestarea unui lider islamist, au vizat poziţii ale grupului radical Jihadul Islamic şi s-au soldat cu 49 de morţi şi 350 de răniţi. Organizaţia Jihadul Islamic a lansat sute de rachete spre teritoriul Israelului în cursul confruntărilor.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cisiordania