x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Celebra "Stairway to Heaven" a formaţiei Led Zeppelin, un plagiat?

Celebra "Stairway to Heaven" a formaţiei Led Zeppelin, un plagiat?

21 Mai 2014   •   14:41
Celebra "Stairway to Heaven" a formaţiei Led Zeppelin, un plagiat?

Celebrissima melodie “Stairway to Heaven” a formaţiei Led Zeppelin ar fi, cel puţin în parte, un plagiat. Trupa britanică va face obiectul în SUA al unei plângeri în justiţie, într-un moment în care intenţionează să lanseze albumul original remasterizat, relatează presa americană.

O plângere pentru încălcarea dreptului de autor, însoţită de o solicitare de interdicţie care ar putea împiedica lansarea albumului, va fi depusă în numele lui Randy California, chitaristul (decedat în 1997) al formaţiei americane Spirit, informează Bloomberg Businessweek.

Potrivit lui Francis Alexander Malofiy, avocatul unei fundaţii în numele artistului decedat, celebrele arpegii de chitară cu care începe melodia au fost copiate din “Taurus”, scrisă de Randy Califormia pentru un album cu acelaşi nume din 1968. Cele două grupuri ar fi avut ocazia să împartă aceeaşi scenă în timpul unor concerte în SUA, în 1969, şi deci să-şi asculte melodiile unii altora, potrivit afirmaţiilor unui fost membru al formaţiei Spirit, Mark Andes, citat de revistă.

Jimmy Page, chitaristul formaţiei Led Zeppelin, a început să scrie “Stairway to Heaven” în 1970, în Ţara Galilor.

Potrivit Bloomberg Businessweek, "Stairway to Heaven", inclusă în albumul Led Zeppelin IV lansat în 1971, a adus în 2008 încasări de 562 de milioane de dolari. Melodia se află pe locul 31 în clasamentul “celor mai importante 500 de melodii ale tuturor timpurilor” al revistei Rolling Stone.

Trupa este pe cale de a lansa versiuni de lux remasterizate ale vechilor albume, primele trei lansări fiind prevăzute pentru iunie.

×