x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Centrala Belene - Constructie amanata?

Centrala Belene - Constructie amanata?

25 Sep 2004   •   00:00

Autoritatile bulgare se gandesc tot mai serios sa amane proiectul de reconstructie a centralei nucleare de la Belene, anunta presa de la sud de Dunare.

Ministrul bulgar al Energiei, Milko Kovaciev, a declarat canalului privat de televiziune bTV din Sofia ca exista "cu siguranta unele persoane care doresc sa impiedice constructia celei de-a doua centrale nucleare a Bulgariei", situata la granita cu Romania. Oficialul a precizat ca exista "si interese economice care exercita influenta asupra politicii nucleare a Bulgariei", scrie, in pagina sa electronica, publicatia sofiota Novinite.

Centrala nucleara de la Belene, care ar trebui terminata pana in 2010, este subiect de disputa intre Sofia si Uniunea Europeana, care a avertizat in repetate randuri autoritatile locale sa finalizeze urgent capitolul "Energie". Bulgarii s-au conformat doar in parte, acceptand sa inchida doua dintre reactoarele centralei nucleare de la Kozlodui, considerate, la Bruxelles, "un potential pericol".

CONTROVERSE. Cu doua reactoare inchise si alte doua limitate la functionare, Bulgaria a anuntat ca va relua lucrarile la Belene, oprite, din lipsa de fonduri, in 1990, pentru a-si acoperi pierderile energetice, scrie Novinite. Oficial, proiectul a fost "dezghetat" in mai 2004, cand premierul Saxa a anuntat ca va alege un investitor strain pentru Belene, pana la sfarsitul anului. "Centrala este necesara pentru ca va asigura bulgarilor o sursa constanta de energie, la un pret mic", a explicat atunci seful Guvernului de la Sofia, fara sa precizeze insa ca deseurile radioactive si emisiile zilnice de substante toxice vor pune in pericol sanatatea oamenilor de pe ambele maluri ale Dunarii, caci Belene se afla la circa 13 kilometri de Zimnicea si la 100 de kilometri de Bucuresti. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: externe