Copiii "moderni" nu se mai joacă aşa cum o făceau părinţii sau fraţii lor ceva mai mari. Au de pierdut nu doar sănătatea proprie, ci şi capacitatea lor de a socializa, avertizează cercetătorii britanici.
Copiii "moderni" nu se mai joacă aşa cum o făceau părinţii sau fraţii lor ceva mai mari. Au de pierdut nu doar sănătatea proprie, ci şi capacitatea lor de a socializa, avertizează cercetătorii britanici.
Nu mai e nici un secret că cele mai multe dintre jocurile care ne-au insoţit copilăria - "Ulii şi porumbeii", "Elasticul", "Frunza", "Castelul" sau "Raţele şi vănătorii" - lipsesc din viaţa copiilor de azi. In spatele blocurilor sau in curţile şcolilor mai mişună prea puţine "găşti" de pitici ştirbi prinşi in focurile distracţiei. Cei mai mulţi işi consumă energia cu altfel de jocuri, care nu mai presupun efort fizic şi unde socializarea cu alţi copii se face cel mult prin intermediul unei reţele. Romănia nu urmează, din acest punct de vedere, decăt un tipar care in alte state a ajuns atăt de ingrijorător incăt face subiectul cercetărilor amănunţite şi al semnalelor de alarmă.
COCTEIL PERICULOS. Cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că generaţii intregi de copii cad victimele unui cocteil cu ingrediente care de care mai periculoase şi care le afectează sănătatea şi, in fond, chiar copilăria. Jocurile la calculator, programele şcolare in permanentă schimbare, traficul tot mai intens şi teama de străini, indusă tot mai mai hotărăt de părinţi, toate acestea ii lasă, treptat, in imposibilitatea de a se mai juca afară, alături de alţi copii.
Un grup de 270 de experţi au semnat o scrisoare deschisă publicată in presa britanică, avertizănd cu privire la modul in care stilul de viaţă modern ii leagă pe micuţi de ecranul televizorului şi de monitorul computerului. Pe de o parte, este vorba despre dependenţa indusă de jocuri şi de fascinaţia pentru emisiunile televizate. Principalele sale efecte sunt sedentarismul, tendinţa spre obezitate, pentru că o gustărică e mereu la indemănă atunci cănd iţi petreci timpul in casă, butonănd sau tastănd, precum şi inhibarea instinctului şi a capacităţii de a socializa, de a căuta compania altor copii şi de a şti să relaţioneze cu alţi copii, spun experţii britanici.
PĂRINŢI SPERIAŢI. Pe de altă parte, micuţii care şi-ar dori să petreacă mai mult timp in spaţii deschise, unde să zburde sau să inventeze distracţii alături de prietenii lor, se lovesc de teama părinţilor. Crimele, răpirile, dispariţiile misterioase şi actele de pedofilie intens mediatizate au declanşat printre părinţi o adevărată psihoză. Ingroziţi că la orice pas copilul lor ar putea deveni o victimă, ei preferă să-şi ştie odraselele la adăpost, in casă.
"Găsiţi o soluţie echilibrată!"
Există multe astfel de jocuri de care acum doar ne amintim, iar acest lucru se datorează mai multor factori care ţin de spaţiu, de modul de viaţă al părinţilor, de mediul in care copilul se dezvoltă, explică Oana Maria Udrea, asistent universitar psiholog la ambulatorul de specialitate al spitalului "Grigore Alexandrescu". "Jocul are o serie de beneficii - emoţionale, cognitive şi sociale. La un copil de şapte ani există şcoala ca mediu de so-cializare. Dacă după ore el işi petre-ce timpul acasă, in faţa televizorului, apoi alături de părinţi, făcăndu-şi lecţiile, putem vorbi de o carenţă a unui cadru de posibilităţi de interacţionare, de joc cu reguli", este opinia psihologului. Deşi societatea modernă este plină de pericole, este important pentru părinţi să găsească soluţii echilibrate. "Să le asigure copiilor siguranţa, securitatea de care au nevoie, dar să nu ii priveze de necesitatea de a se juca, de a socializa, de a intra in contact cu alţi copii şi de a exersa. Nu este recomandabil să ii izoleze, departe de orice pericol, să le creeze un mediu artificial, ci să ii ajute să se adapteze societăţii din care micuţii vor face parte", conchide specialistul.