x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China a pornit la vanatoare de parodii!

China a pornit la vanatoare de parodii!

03 Apr 2018   •   14:18
China a pornit la vanatoare de parodii!

China a sanctionat mai multe site-uri care au parodiat "operele clasice si eroii" celebrati de istoria oficiala a Partidului comunist, vesnic preocupat de orice detaliu care i-ar putea pune legitimitatea sub semnul intrebarii. 

 

Doua mari platforme de filme online, iQiyi si Sina, au fost amendate pentru ca "au denaturat si ridiculizat" opere. Comunicatul emis in acest sens de Ministerul chine al culturii nu precizeaza nici valoarea penalizarilor, nici care au fost, concret, acuzatiile formulate la adresa celor doua firme.

Pe de alta parte, o intreprindere din provincia Sichuan, in sud-vestul tarii, a primit "cea mai mare amenda prevazuta de lege" pentru ca a creat o parodie virala a unei balade revolutionare. Este vorba de un cantec patriotic scris in 1939, "Cantata Fluviului Galben", pentru a încuraja tinerii să lupte împotriva ocupatorilor japonezi (1931-1945) si care a făcut obiectul a numeroase versiuni care s-au îndepărtat de mesajul iniţial, însă aceasta din urmă a iritat autorităţile.

În parodie, angajaţi purtând căciuli cu cap de urs panda se plâng de întârzierea primelor la sfârşitul anului. Printre altele, China detine  una dintre cele mai controlate reţele de internet din lume. Mai multe site-uri străine, inclusiv Facebook, Instagram, Twitter sau Google, nu pot fi accesate, iar conţinuturile catalogate ca fiind sensibile din punct de vedere politic sunt inlaturate de cenzori.

Luna trecuta, SAPPRFT, autoritatea de reglementare a mass media din China, a dat publicitatii o directivă ce interzice site-urilor să modifice, să dubleze sau să adauge subtitrări operelor clasice şi emisiunilor de radio şi televiziune, precum şi programelor audio-vizuale de pe internet.

×