x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China avertizează Uniunea Europeană, din cauza vizitei unei delegaţii parlamentare în Taiwan

China avertizează Uniunea Europeană, din cauza vizitei unei delegaţii parlamentare în Taiwan

04 Noi 2021   •   21:00
China avertizează Uniunea Europeană, din cauza vizitei unei delegaţii parlamentare în Taiwan

Administraţia de la Beijing a avertizat, joi, Uniunea Europeană că riscă deteriorarea relaţiilor bilaterale dacă nu corectează "greşeala" întâlnirii unei delegaţii a Parlamentului European cu preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-Wen, informează site-ul Politico.eu.

Şapte membri ai Parlamentului European se află la Taipei, iar China a avertizat deja că vor urma "reacţii".

Delegaţia de europarlamentari are programate întrevederi cu preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-Wen, şi cu diplomaţi americani din Taipei.

"Îndemnăm Uniunea Europeană să corecteze greşeala şi să nu transmită semnale eronate forţelor proindependenţă din Taiwan. În caz contrar, relaţiile dintre China şi UE se vor deteriora", a declarat joi un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

În urmă cu câteva zile, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a avertizat că ţările care au contacte oficiale cu Taiwanul, considerat teritoriu chinez, "vor plăti preţul".

În pofida avertismentelor Beijingului, delegaţia Parlamentului European a anunţat că îi va transmite preşedintelui Tsai Ing-Wen că Uniunea Europeană susţine Taiwanul. "În ultimii 30 de ani, Taiwanul a intrat în istorie. Acum a devenit cea mai energică, cea mai solidă şi cel mai bun model democratic din regiune. Am venit aici cu un mesaj simplu şi clar: Taiwanul nu este singur", a declarat eurodeputatul Raphaël Glucksmann.

China a trimis sute de avioane militare, la începutul lunii octombrie, în spaţiul aerian al Taiwanului. Administraţia de la Beijing consideră Taiwanul teritoriu chinez şi a avertizat că ar putea utiliza forţa militară pentru menţinerea suveranităţii. Administraţia de la Taipei susţine că Taiwanul este independent şi avertizează că îşi va apăra democraţia şi libertăţile. Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-Wen, a fixat ca prioritate modernizarea forţelor armate, concentrându-se pe sisteme mobile de armament. Într-un articol publicat recent în revista Foreign Affairs, preşedintele Tsai Ing-Wen a atras atenţia că o eventuală ocupare a Taiwanului de către armata chineză ar genera efecte "catastrofale" asupra păcii în Asia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China