x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China cere diplomaţilor americani în Hong Kong să evite orice amestec în afacerile oraşului

China cere diplomaţilor americani în Hong Kong să evite orice amestec în afacerile oraşului

08 Aug 2019   •   17:53
China cere diplomaţilor americani în Hong Kong să evite orice amestec în afacerile oraşului

China a cerut joi diplomaţilor americani aflaţi la post în Hong Kong 'să înceteze orice amestec' în afacerile oraşului, după ce media locală a relatat despre o întâlnire cu militanţi prodemocraţie, informează AFP.

Ministerul chinez de Externe şi-a exprimat 'nemulţumirea profundă' faţă de autorităţile americane, făcând referire la un reportaj al unui canal media local care a relatat despre o întâlnire între un responsabil al Consulatului General al SUA din Hong Kong şi un grup local care cere 'independenţa'.

Într-un comunicat dat publicităţii joi, ministerul cere consulatului să 'întrerupă imediat orice fel de legătură cu protestatarii anti-China' şi să 'înceteze imediat orice interferenţă în afacerile Hong Kong'-ului.

Un reportaj publicat în ziarul local Takungpao informează despre întâlnirea dintre membri ai partidului Demosisto - printre care un celebru militant prodemocraţie, Joshua Wong - şi Julie Eadeh, şefa secţiei politice a Consulatului General al SUA.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a subliniat că reprezentanţii guvernului american 'se întâlnesc regulat cu toate tipurile de persoane la Hong Kong şi Macao'.

'De exemplu, în ziua acestei întâlniri, diplomaţii noştri s-au întâlnit deopotrivă cu parlamentari pro-Beijing şi prodemocraţie, precum şi cu membri ai comunităţii de afaceri americane şi ai corpului consular', a afirmat un purtător de cuvânt.

Beijingul prezintă manifestaţiile antiguvernamentale tot mai numeroase în teritoriul semiautonom ca fiind susţinute de Occident.

Partidul Demosisto susţine că face campanie pentru mai multă autodeterminare, dar nu pentru independenţă.

Anul trecut, Partidul Naţional (HKNP), o mică formaţiune independentistă, a fost interzis din motive de 'securitate naţională'. Aceasta a fost prima dată de la retrocedarea Hong Kong-ului în 1997 când un partid politic a fost interzis.

Marţi, Beijingul a adresat cel mai ferm avertisment al său protestatarilor din Hong Kong, afirmând că 'cei care se joacă cu focul vor pieri de foc'.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: China sua hong kong