x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China condiționează încheierea acordului de liber schimb cu Norvegia

China condiționează încheierea acordului de liber schimb cu Norvegia

28 Aug 2020   •   10:50
China condiționează încheierea acordului de liber schimb cu Norvegia

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a afirmat că dorește încheierea rapidă a unui acord de liber schimb cu Norvegia. El a avertiat însă asupra unei eventuale acordări a Premiului Nobel pentru Pace opozanților Beijingului, scrie AFP.

În anul 2010 acesta a fost oferit disidentului chinez Liu Xiaobo, fapt ce a afectat relațiile dintre cele două țări și a blocat negocierile dintre cele două țări cu privire la acest acord, aflat în stadiu avansat. Negocierile au fost reluate în 2017 și dacă va fi semnat, Norvegia va deveni primul stat european care încheie un astfel de tratat cu China.

'Având în vedere impactul pandemieie de COVID-19, finalizarea rapidă a negocierilor între China şi Norvegia este de mare importanţă pentru comerţul şi relaţiile bilaterale. Cele două părţi trebuie să accelereze negocierile şi să le aducă la o încheiere rapidă', a afirmat Wang Yi, într-o conferinţă de presă la Oslo, în cadrul unui turneu european.

În acest an populația din Hong Kong a fost nominlizată la Premiul Nobel pentru Pace de către un ministru norvegian.

'În trecut, astăzi şi în viitor, China va respinge ferm orice tentativă de a folosi Premiul Nobel pentru Pace pentru a se amesteca în afacerile sale interne. Această poziţie a părţii chineze este fermă şi nu vrem ca cineva să politizeze Premiul Nobel pentru Pace', a declarat Wang.

El a subliniat importanţa cooperării multilaterale şi rolul Norvegiei ca viitor membru nepermanent al Consiliul de Securitate al ONU.

Ministrul chinez a fost primit cu proteste la Oslo. El a vizitt anterior Italia și Olanda și este așteptat în Franța și Germania. 

 

×
Subiecte în articol: China liber schimb premiul nobel Norvegia