x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China, cumpăr Grecia

China, cumpăr Grecia

de Sînziana Stancu    |    03 Oct 2010   •   00:00

Este exact oferta pe care "tigrul asiatic" i-a făcut-o Guvernului grec, cu intenţia de a-i cumpăra datoriilor ce au pus în mare dificultate zona euro.

Oferta a venit din partea premierului chinez Wen Jiabao, care a făcut o vizită oficială de două zile în Grecia, în cadrul unui turneu european, informează Reuters.
"Cu rezerva sa de valută, China a cumpărat deja şi deţine acţiuni greceşti, intenţionând să menţină o poziţie pozitivă în participarea şi cumpărarea de viitoare acţiuni pe care Grecia le va emite", a declarat premierul chinez, promiţând că "ţara sa va face tot posibilul ca să susţină ţările din zona euro şi să ajute Grecia să iasă din criză". Jiabao nu a precizat însă ce procent din datoriile Greciei ar fi dispusă China să cumpere şi nici care ar fi agenţii de stat chinezi care vor achiziţiona acţiunile Greciei. Aceşti agenţi s-au arătat în mod frecvent, până acum, reticenţi în a investi în pieţele financiare străine, iar Guvernul chinez s-a ales cu critici la nivel naţional pentru pierderile suferite de aceste entităţi în perioada crizei financiare globale. 

Potrivit unei surse guvenamentale elene, premierul chinez a specificat faptul că ţara sa ar putea face acest pas de îndată ce Grecia va reveni pe pieţele financiare. Deocamdată, Grecia, care a primit un ajutor european şi de la FMI de 110 miliarde de euro, emite deocamdată doar acţiuni pe termen scurt. Se aşteaptă însă ca, la anul, să revină pe pieţele financiare, pentru a reuşi astfel să-şi vândă datoriile pe termen lung.
Planul chinez prevede în esenţă dezvoltarea unui fond de shipping pentru armatorii greci, de 5 miliarde de dolari în prima fază, cu ajutorul căruia armatorii să cumpere apoi nave fabricate în China. Planul cuprinde de asemenea şi dezvoltarea comerţului bilateral, cu dublarea valorii acestuia la 8 miliarde de dolari până în 2015, precum şi a sectoarelor construcţiilor şi turismului.

×
Subiecte în articol: externe