x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China declară război economic Australiei 

China declară război economic Australiei 

de Şerban Mihăilă    |    07 Mai 2021   •   07:20
China declară război economic Australiei 

China a suspendat pe termen nedefinit dialogul economic cu Australia, ca răspuns la decizia guvernului de la Canberra de a anula acorduri din cadrul inițiativei chineze „Belt and Road” sau „Noul Drum al Mătăsii”, cum mai este cunoscut acest proiect strategic de amploare, prin care Beijingul vrea să-și extindă influența în lumea întreagă. De curând, Australia amenințase că va reveni și asupra deciziei de a închiria Portul Darwin unei companii chineze. Până acum, China era cel mai mare partener comercial al Australiei, deși relațiile dintre cele două state o luaseră serios la vale în ultimii ani.  

 

Legăturile bilaterale începuseră să se deterioreze alarmant încă din 2018, când Australia devenea a doua țară din lume, după SUA, care interzicea în mod oficial companiei Huawei, gigantul chinez în domeniul telecomunicațiilor, să construiască o rețea 5G pe teritoriul său. Decizia fusese luată la solicitarea președintelui de atunci al Americii, Donald Trump, aflat în plin război comercial și tehnologic cu China. Trump le ceruse tuturor aliaților săi să interzică orice colaborare cu Huawei, pe motiv că, potrivit legislației impuse de Partidul Comunist, companiile chineze trebuie să coopereze cu serviciile de spionaj ale Beijingului. Relațiile aveau să devină însă cu adevărat incendiare anul trecut, după ce Australia a cerut deschiderea unei anchete internaționale independente pentru stabilirea originii pandemiei de COVID-19, iar China a ripostat imediat, lovind exporturile australiene de vin, carne de vită, orz și cărbune, prin tarife ridicate și întârzieri vamale. Nici australienii nu s-au lăsat mai prejos și, luna trecută, premierul Scott Morrison a anulat două înțelegeri încheiate între statul Victoria și Beijing, în cadrul inițiativei „Noul Drum al Mătăsii”, declanșând furia Ambasadei Chinei, care a amenințat cu deteriorarea și mai gravă a unor relații bilaterale și așa extrem de tensionate. „Noul Drum al Mătăsii”, proiect extrem de important pentru președintele Xi Jinping, este un plan de trilioane de dolari, prin care chinezii par să-și fi propus să cucerească pașnic planeta, printr-o serie de rețele de investiții și de infrastructură, întinse atât de-a lungul Asiei, cât și în alte numeroase zone ale lumii. Mai mult, executivul de la Canberra a agitat și mai mult apele, anunțând o foarte posibilă anulare a controversatei decizii de a închiria Portul Darwin, pentru o perioadă de 99 de ani, unei companii din China. Darwin este cel mai important port din nordul Australiei, fiind cel mai apropiat de Asia și, în același timp, o bază pentru pușcașii marini americani, care staționează prin rotație pe teritoriul australian. 

Tensiunile au explodat 

Ajunse la cote maxime, tensiunile bilaterale aveau să explodeze în cele din urmă, la jumătatea acestei săptămâni. Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă a Chinei a transmis ieri, printr-un scurt comunicat, că va suspenda toate activităţile din cadrul Dialogului Economic Strategic China-Australia, inițiativă creată în 2014. Comisia precizează că decizia a fost luată ca urmare a „atitudinii actuale” a guvernului australian. „În ultima vreme, unii oficiali guvernamentali australieni au lansat o serie de măsuri pentru a perturba schimburile normale şi cooperarea între China şi Australia, dintr-o mentalitate de Război Rece şi discriminare ideologică”, se arată în comunicatul citat de agenția dpa. La scurt timp după acest anunț, dolarul australian s-a prăbușit vertiginos. Potrivit agențiilor internaționale de presă, este însă prea devreme de anticipat impactul acestui anunț asupra înțelegerii bilaterale în privința comerțului liber dintre cele două părți. În replică, ministrul australian al Comerţului, Dan Tehan, citat de AFP, a considerat „dezamăgitoare” decizia Chinei, afirmând că guvernul său rămâne dispus la dialog în pofida tensiunilor. Conform ministrului, Dialogul Economic Strategic China-Australia era un „forum important” care permitea celor două state să lucreze pe diverse subiecte, însă nicio discuţie nu a mai avut loc în acest cadru, începând din 2017.

Spre un conflict militar 

Cu ochii pe tensiunile din zona Asia-Pacific, Australia anunțase la sfârșitul lunii aprilie creșterea substanțială a cheltuielilor militare, dând de înțeles că pregătește, alături de aliații săi americani, o foarte posibilă confruntare cu China. Fără a nominaliza gigantul asiatic, șeful executivului de la Canberra a spus că țara sa trebuie să-și mărească semnificativ capacitatea militară în partea nordică a teritoriului ei, pentru a putea să răspundă tensiunilor tot mai periculoase din regiune. Venit pe fondul înrăutățirii accelerate a relațiilor diplomatice și comerciale dintre Australia și China, noul pachet de măsuri militare este mult mai larg și mai costisitor decât fusese conceput cu doi ani în urmă și pune accentul atât pe dezvoltarea armamentului de înaltă tehnologie, cât și pe extinderea și intensificarea exercițiilor militare comune cu SUA, care includ prezența prin rotație a pușcașilor marini americani în Portul Darwin. De altfel, Australia face parte, alături de SUA, India și Japonia, din grupul de cooperare economică „Quad”, pe care administrația de la Washington intenționează să-l transforme într-un „NATO asiatic”, o alianță militară capabilă să oprească ambițiile expansioniste ale Beijingului în regiune. Pe același fond al deteriorării galopante a relațiilor dintre Australia și China, precum și al creșterii presiunii militare și politice la care Beijingul supune Taiwanul, ministrul de Interne, Mike Pezzullo, a avertizat recent că democrațiile liberale trebuie să fie pregătite de război. Pezzullo s-a referit la „tobele războiului” care „răsună” în regiune, în contextul în care un număr fără precedent de avioane de luptă chineze încalcă spațiul aerian al Taiwanului. La rândul său, ministrul australian al Apărării, Peter Dutton, a avertizat asupra unui conflict militar între China și Taiwan, care, pe zi ce trece, devine tot mai probabil. În acest scenariu, americanii, în calitate de principali susținători ai Taiwanului, ar fi obligați să intervină, antrenându-i în conflict și pe aliații lor australieni. De cealaltă parte, Beijingul a avertizat Australia să se abțină de la „transmiterea de semnale false forțelor separatiste” care vor independența Taiwanului. China a mai acuzat Australia că sprijină terorismul și pe activiștii uiguri, oferind ajutor extern fundamentaliștilor musulmani din Xinjiang.   


 

×
Subiecte în articol: China australia razboi economic