x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China recunoaște că și balonul observat deasupra Americii Latine îi aparține

China recunoaște că și balonul observat deasupra Americii Latine îi aparține

de Redacția Jurnalul    |    06 Feb 2023   •   14:45
China recunoaște că și balonul observat deasupra Americii Latine îi aparține

Beijingul anunță că și balonul de deasupra Americii Latine provine din China însă este de natură civilă, scrie AFP:

"După verificare, se dovedeşte că acest balon fără pilot provine din China. Este de natură civilă şi folosit pentru teste de zbor. Sub efectele climei şi datorită limitărilor sale în ceea ce priveşte manevrabilitatea, acest balon s-a abătut serios de la traiectoria planificată şi s-a pierdut pe cerul deasupra Americii Latine şi Caraibelor", a explicat Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, fără a da detalii despre proprietarul balonului. 

Totodată, Columbia a anunțat că balonul a fost monitorizat până la ieșirea din spațiul aerian și au spus că acesta "nu a ameninţat"  securitatea şi apărarea

Armata SUA a doborât primul balon chinezesc, aflat în spațiul aerian al acestei țări, deasupra Atlanticului. În replică, Beijinul spune că SUA "au reacţionat exagerat" prin folosirea forţei.

Prezența acestuia a provocat reacții aprinse la Washington, iar secretarul de stat Antony Blinken și-a anulat vizita la Beijing, deși aceasta nu fusese confirmată anterior. 

Departamentul american al Apărării a acuzat că cele două baloane sunt obiective de spionaj iar China îndeamnă la reținere. 

 

×
Subiecte în articol: sua China baloane america latina