x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal! China acuză SUA că i-a încălcat apele teritoriale 

Scandal! China acuză SUA că i-a încălcat apele teritoriale 

de Redacția Jurnalul    |    30 Noi 2022   •   11:20
Scandal! China acuză SUA că i-a încălcat apele teritoriale 

Forțele navale americane și chineze au avut un schimb de replici dure, marți, după ce o navă de război americană a navigat în Marea Chinei de Sud. Este primul schimb de replici de acest fel, după întâlnirea liderilor celor două puteri la începutul acestei luni, în încercarea de a reduce tensiunile, scrie CNN.

Într-o declarație, armata chineză a afirmat că USS Chancellorsville, crucișător cu rachete ghidate, "a intrat ilegal în apele din apropierea insulelor și recifurilor chineze Nansha, fără aprobarea guvernului chinez".

Incidentul, susține China, arată că "SUA este un adevărat generator de riscuri de securitate în Marea Chinei de Sud". O declarație a Flotei a 7-a a marinei americane, emisă mai târziu marți, a calificat relatarea APL drept "falsă" și o continuă denaturare a acțiunilor SUA în Marea Chinei de Sud.

Incidentul este primul de acest fel în Marea Chinei de Sud, de când președintele american, Joe Biden, și liderul chinez, Xi Jinping, s-au întâlnit personal la summitul G20 din Indonezia, în urmă cu două săptămâni, afirmă un purtător de cuvânt al marinei americane.

După această întâlnire, Biden a declarat că el și Xi au făcut progrese în ceea ce privește reducerea tensiunilor în anumite domenii, dar nu au ajuns nici pe departe să rezolve lista de probleme care au contribuit la aducerea relației dintre SUA și China la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

China revendică "suveranitatea incontestabilă" asupra a aproape întregii Mări a Chinei de Sud, precum și asupra majorității insulelor din interiorul acesteia, inclusiv asupra insulelor Nansha, cunoscute în afara Chinei sub numele de Spratlys.

Acestea găzduiesc instalații militare pe care China le-a construit pe zone revendicate de alte națiuni din Marea Chinei de Sud, inclusiv Filipine, un aliat al SUA, și Vietnam.

Colonelul Tian Junli, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Sud al Armatei Populare de Eliberare, a declarat că APL a organizat forțele navale și aeriene pentru a urmări, monitoriza, avertiza și, în cele din urmă, îndepărta nava de război americană.

China spune că această acțiune a armatei americane "încalcă grav suveranitatea și securitatea Chinei" și este "o dovadă clară este că SUA caută hegemonia maritimă și militarizează Marea Chinei de Sud", potrivit unei declarații de pe contul său oficial Weibo.

În declarația sa, Marina americană a precizat că nava americană a navigat în zonă "în conformitate cu dreptul internațional și apoi a continuat să desfășoare operațiuni normale în apele în care se aplică libertățile din largul mării".

"Operațiunea reflectă angajamentul nostru de a susține libertatea de navigație și utilizarea legală a mării ca principiu. Statele Unite apără dreptul fiecărei națiuni de a zbura, de a naviga și de a opera acolo unde dreptul internațional o permite, așa cum a făcut USS Chancellorsville aici. Nimic din ceea ce spune RPC (China) în caz contrar nu ne va descuraja", se arată în declarația de marți a marinei americane

 

×
Subiecte în articol: China sua marea chinei de sud