x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CIA si nazistii

CIA si nazistii

07 Feb 2005   •   00:00

EXTERNE
POSTBELIC - Criminalii de razboi ai lui Hitler, racolati de serviciile secrete Cinci fosti asociati ai lui Adolf Eichmann, unul dintre oamenii de baza ai lui Adolf Hitler, au lucrat in timpul celui de-al doilea razboi mondial pentru serviciile secrete externe ale Statelor Unite.
ANCA ALDEA

NAZISM. Autorii crimelor impotriva evreilor au colaborat cu serviciile secrete americane
Arhiva de Securitate Nationala din Washington, cea mai mare biblioteca nonguvernamentala din lume, a dat recent publicitatii documente socante despre colaborarea intre mai multe servicii secrete americane, inclusiv Agentia Centrala de Informatii (CIA) si cercul de asasini ai lui Hitler.

EXECUTANTUL. Potrivit Arhivei, cel putin cinci criminali de razboi au avut relatii cu CIA. Intre acestia se afla Adolf Eichmann, responsabil cu implementarea "solutiei finale" dictate de Hitler pentru evreii europeni. Acelasi Eichmann a fost autorul executarilor sistematice ale evreilor in timpul razboiului. In documente se mai arata ca Eichmann a fost unul dintre colaboratorii de incredere ai CIA. Pe pagina de Internet a radioului israelian Arutz Sheva, un articol incitant ne informeaza ca soarta lui Eichmann a fost pe masura faptelor sale. In 1962, el a fost executat de fortele de securitate israeliene.

SEFUL. Documentele mai sustin ca seful serviciilor secrete ale armatei naziste, responsabil in al doilea razboi mondial pentru frontul de Est, generalul Reinhard Gehlen, a avut legaturi stranse cu Administratia SUA. La sfarsitul razboiului, el a dezvoltat o retea de spioni racolati din randurile fostilor nazisti si ale criminalilor de razboi. Utilizarea Grupului Gehlen, devenit ulterior serviciul de securitate vest-german, BND, este descrisa, in analele CIA, ca fiind "o sabie cu doua taisuri", care "a sustinut propaganda pentru Pactul de la Varsovia" si care "a fost infiltrata cu agenti KGB". Numele lui Gehlen apare in mai multe documente CIA, intre care unul datat la 1 mai 1952, care arata cum reteaua sa de spioni a fost contactata de serviciile secrete ale armatei americane.

ISTORIC
Documentele arata ca la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial 23 de nazisti se aflau pe listele de recrutare ale CIA si cel putin 100 de ofiteri germani cu care colaborau americanii faceau parte din Gestapo. In 1999, directorul adjunct pentru operatiuni CIA, Jack Downing, a prezentat aceste informatii serviciului german de securitate. In 2002, 97 de documente au fost declasificate cu ajutorul unei institutii care studiaza crimele de razboi ale nazistilor.
×
Subiecte în articol: externe