x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un verdict care ar putea conferi statut de persoană cimpanzeilor, aşteptat în SUA

Un verdict care ar putea conferi statut de persoană cimpanzeilor, aşteptat în SUA

08 Oct 2014   •   15:17
Un verdict care ar putea conferi statut de persoană cimpanzeilor, aşteptat în SUA

Un tribunal din SUA este pe cale să dea un verdict care să determine dacă un cimpanzeu poate primi statut de persoană, caz în care acesta va putea beneficia de drepturi similare cu drepturile omului.

În primul caz de acest fel din SUA, avocaţii au argumentat că un cimpanzeu pe nume Tommy este ţinut "ilegal în detenţie" într-o casă din nordul statului New York, aceştia afirmând că animalul are dreptul de a primi statut de persoană, ceea ce presupune că se va putea bucura de ceea ce numim drepturile omului.

Tommy este un cimpanzeu de 26 de ani care trăieşte în ceea ce Steven Wise, avocatul care îi pledează cazul, numeşte "un hambar întunecat". Avocatul spune că cimpanzeul ar trebui mutat într-un sanctuar din Florida.

Mecanismul legal pe care Wise îl foloseşte în cazul lui Tommy este unul similar cu cel folosit în cazul deţinuţilor care pledează că au fost închişi ilegal.

Steven Wise face parte din organizaţia "Proiectul Drepturilor pentru Non-oameni", care pledează pentru acordarea de drepturi legale pentru indivizii altor specii. Acesta susţine că, "atunci când vorbim de drepturi precum libertatea şi egalitatea, Tommy ar trebui să fie tratat ca orice altă persoană".

Wise spune că dacă tribunalul din New York va decide în favoarea cimpanzeului, se va crea un precedent pentru acordarea de statut de persoană pentru alte animale inteligente precum elefanţii, delfinii sau alte primate non-umane.

"Următorul argument care ar trebui revizuit este că Tommy are dreptul la integritate corporală, deci nu poate fi folosit în cercetări biomedicale", spune Wise.

Proprietarul lui Tommy, Patrick Lavery, a declinat dreptul său de a pleda în faţa instanţei şi a refuzat să comenteze cazul. Acesta a afirmat doar că "hambarul" pomenit de avocat este, de fapt, un adăpost cu toate facilităţile, care a costat 150.000 de dolari.

Lavery a adăugat că Tommy este oricum pe o listă de aşteptare pentru a fi primit într-un sanctuar pentru cimpanzei de trei ani.

Anul acesta, avocatul Steven Wise va înainta unui tribunal un caz similar, de data asta privitor la cimpanzeul Kiko.

×
Subiecte în articol: persoana non-umana cimpanzeu