x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cinci alpinişti morţi şi unul dispărut într-un accident pe Mont Blanc

Cinci alpinişti morţi şi unul dispărut într-un accident pe Mont Blanc

de Agerpres    |    13 Aug 2014   •   17:41
Cinci alpinişti morţi şi unul dispărut într-un accident pe Mont Blanc

Cinci alpinişti francezi membri ai unui grup care încerca să escaladeze un vârf din masivul Mont Blanc au fost găsiţi fără viaţă, iar al şaselea membru al echipei a fost dat dispărut miercuri, relatează AFP, care menţionează că este vorba despre unul dintre cele mai grave accidente produse în ultimii zece ani în Alpii francezi.

Printre corpurile recuperate - patru bărbaţi şi o femeie, cu vârste între 30 şi 40 de ani - se numără şi cel al ghidului montan, conform unei surse locale. Operaţiunile de căutare a celei de-a şasea persoane continuă, dar cu greutate, din cauza condiţiilor meteorologice, în zonă înregistrându-se precipitaţii sub formă de ploaie şi ninsoare.

Alpiniştii, care participau la un stagiu de două săptămâni organizat de UCPA (Union nationale des centres sportifs de plein air), au început marţi dimineaţă escaladarea vârfului Aiguille d'Argentiere (3.901 metri) şi urmau să ajungă în cursul serii la refugiul Argentiere.

Văzând că nu mai soseau, paznicul refugiului a alertat unitatea de salvamontişti a jandarmeriei (Peloton de gendarmerie de haute-montagne, PGHM) din Chamonix, a precizat Christophe du Payrat, director de cabinet al prefectului departamentului Haute-Savoie.

Pentru moment, nu se ştie dacă accidentul a fost produs de o avalanşă ori din cauza corzi cu care erau legaţi alpiniştii.

Agenţia France Presse aminteşte că alţi şase alpinişti şi-au pierdut viaţa în masivul Mont-Blanc între 15 şi 30 iulie - doi irlandezi, doi finlandezi, un german şi un francez.

În iulie 2012, nouă alpinişti din Elveţia, Germania, Marea Britanie şi Spania au fost ucişi de o avalanşă survenită pe vârful Mont Maudit din masivul Mont-Blanc.

În august 2008, opt alpinişti (trei elveţieni, un ghid austriac şi patru germani) au decedat în urma unei avalanşe provocate de căderea unor blocuri de gheaţă pe vârful Mont-Blanc du Tacul.

În iunie 2011, şase alpinişti şi-au găsit sfârşitul în masivul Ecrins (Hautes-Alpes).

Între 1990 şi 2011, registrele jandarmeriei consemnează 256 de accidente care s-au soldat cu 74 de morţi şi 180 de răniţi numai între refugiul Tete Rousse (3.167 metri) şi refugiul Gouter (3.835 metri). 

×
Subiecte în articol: mont blanc alpinisti deces