x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cinci militari NATO ucişi din greşeală de aliaţi, în Afganistan

Cinci militari NATO ucişi din greşeală de aliaţi, în Afganistan

de Agerpres    |    10 Iun 2014   •   12:49
Cinci militari NATO ucişi din greşeală de aliaţi, în Afganistan

Cinci militari ai Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate în Afganistan (ISAF) au fost ucişi din greşeală de aliaţi într-un atac în provincia Zabul, sudul ţării, a anunţat marţi coaliţia într-un comunicat, fără a da detalii despre incident şi nici despre cetăţenia victimelor, relatează AFP. 

Potrivit poliţiei şi insurgenţilor talibani, cei cinci militari au fost ucişi de atacuri din elicoptere ce erau pilotate de aliaţi. Aceasta ar fi cea mai mare pierdere pentru NATO de la moartea a cinci militari britanici, în aprilie, în urma unui accident de elicopter Lynx în provincia Kandahar, bastion al rebelilor talibani în sudul ţării.

Trupele NATO au finalizat în iunie 2013 transferul controlului securităţii ţării forţelor afgane şi nu mai asigură de atunci decât misiuni de formare şi sprijin, în special aerian. 

Citeşte şi: GAFĂ URIAŞĂ a armatei americane în Afganistan. Au aruncat o bombă de 250 de kilograme peste ai lor! (VIDEO)

"Trupele ISAF au revenit la bazele lor după o operaţiune în care au fost atacaţi de insurgenţi. În atacul aerian au fost lovite din eroare propriile forţe şi au fost ucişi soldaţi", a declarat comandantul poliţiei locale, Ghulam Sakhi Roghlewai, citat de Reuters.

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Qari Yousuf Ahmadi, a afirmat că insurgenţii au atacat forţele străine în timp ce elicopterele care au intervenit au ucis din greşeală militari aliaţi. 

Măsurile de securitate au fost sporite în Afganistan înaintea scrutinului prezidenţial de sâmbătă. Potrivit sondajelor, Abdullah Abdullah, fost lider al opoziţiei împotriva talibanilor, este favoritul în cursa prezidenţială în care îl are drept contracandidat pe fostul ministru de finanţe Ashraf Ghani.

Potrivit site-ului independent icasualities.org, 3.444 de soldaţi ai ISAF au fost ucişi de la declanşarea operaţiunilor în Afganistan, la sfârşitul anului 2001, în urma atentatelor din 11 septembrie. Majoritatea celor 50.000 de militari ai coaliţiei vor părăsi Afganistanul până la sfârşitul acestui an.

×