x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine si cum obtine rezidenta in SUA

Cine si cum obtine rezidenta in SUA

02 Noi 2004   •   00:00

Permisul de rezidenta pe care fiecare imigrant in America si-l doreste, dar care este si foarte greu de obtinut, este Cartea Verde sau Green Card. Documentul atesta faptul ca un cetatean strain este rezident permanent al Statelor Unite ale Americii (SUA) si are dreptul sa ceara si cetatenia. Cererea pentru Cartea Verde poate fi depusa de anumite categorii de imigranti in Statele Unite.

REGULA. Imigrantii ilegali nu primesc Green Card

UN MEMBRU AL FAMILIEI. Legislatia americana spune ca sotul sau sotia, fiul sau fiica necasatorit(a), in varsta de peste 21 de ani, fiul sau fiica casatorit(a), parintele, fratele sau sora unui cetatean al SUA, care are o cerere de viza aprobata de Departamentul de Stat American, pot fi considerati eligibili pentru a deveni rezidenti permanenti al SUA. Aceeasi eligibilitate o au si cei ce sunt sotul sau sotia, fiul sau fiica necasatorit(a), de orice varsta, al unui, unei posesor(are) de Green Card ce detine o cerere de viza pentru familie aprobata de Departamentul de Stat.

OCUPATIE. Cartea Verde se poate obtine si daca imigrantul prezinta o cerere de viza aprobata in folosul lui de un angajator din SUA. Cei care sunt muncitori stabiliti in SUA pe baza unei cereri pentru Green Card trebuie sa aiba un numar de viza valabil, primit de la Departamentul de Stat. Fac exceptie rudele apropiate ale cetatenilor USA. Legea americana spune ca, in categoria rudelor apropiate intra: parinti, sot, sotie, fiul sau fiica - sub varsta de 21 de ani, necasatorit(a). Pentru fiul sau fiica necasatorit(a), care are peste 21 de ani, fratele sau sora unui cetatean SUA ori sotul, sotia sau copilul unui rezident legal permanent, numarul de vize este reglementat anual de legi.

STATUTUL. Azilantii sau refugiatii care au stat in SUA, cel putin un an dupa ce li s-a acordat unul dintre aceste statuturi, si nu au comis abateri de la litera legii, pot primi Green Card. Exista si "categoria norocosilor", cei ce si-au castigat Green Card-ul prin "Loteria Vizelor - Green Card".

O alta posibilitate de a ajunge rezident permanent la SUA o au solicitantii ai caror parinti au devenit chiar ei "green card-isti", dupa nasterea solicitantului. Trebuie totusi ca cei care solicita Cartea Verde sa fie precauti. Unei persoane ce a intrat in SUA ilegal ii este ingradit dreptul de a-si schimba statutul, adica nu i se poate aproba o cerere pentru Green Card, chiar daca el sau ea se casatoreste cu un cetatean SUA sau devine ruda apropiata a unuia. O ruda apropiata trebuie sa indeplineasca cerintele pentru eligibilitate dupa ce a fost inspectata si admisa de Departamentul de Stat. (Costin Anghel)

×
Subiecte în articol: diaspora green green card