x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CIO i-a retras lui Vladimir Putin și altor oficiali ruși Ordinul Olimpic

CIO i-a retras lui Vladimir Putin și altor oficiali ruși Ordinul Olimpic

01 Mar 2022   •   08:52
CIO i-a retras lui Vladimir Putin și altor oficiali ruși Ordinul Olimpic
Sursa foto: Hepta

Comitetul Olimpic Internațional consideră că atleții ruși și belaruși ar trebui să fie suspendați din toate sporturile. În replică, Comitetul Olimpic Rus spune și-a exprimat dezacordul categoric cu CIO, care a anunțat că retrage ordinul olimpic al președintelui rus Vladimir Putin.

Comitetul Executiv al Comitetului Internațional Olimpic a recomandat federațiilor sportive să interzică sportivilor și oficialilor ruși și belaruși să participe la competiții în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

CIO a declarat că boardul executiv a luat această decizie „pentru a proteja integritatea competițiilor sportive globale și pentru siguranța tuturor participanților" și că organismul acționează cu „inima strânsă", relatează Reuters.

Comitetul Olimpic Rus (ROC) a fost categoric în dezacord cu CIO, afirmând că decizia „contrazice atât documentele de reglementare ale CIO, cât și Carta olimpică".

„Ca un prim pas, considerăm că este necesar să trimitem solicitări federațiilor internaționale pentru un răspuns oficial cu privire la statutul sportivilor ruși și la drepturile lor de a participa la competițiile internaționale, datorită faptului că federațiile sunt cele care au autoritatea de a admite sportivii la competițiile internaționale în sportul respectiv", a declarat ROC într-un comunicat.

„În ceea ce-l privește, Comitetul Olimpic Rus intenționează să susțină în mod constant drepturile și interesele sportivilor ruși și să ofere toată asistența necesară federațiilor noastre naționale pentru a contesta deciziile discriminatorii ale federațiilor internaționale relevante."

Declarația CIO vine cu puțin timp înainte ca Jocurile Paralimpice de iarnă să înceapă vineri, la Beijing. Comitetul Paralimpic Internațional (IPC) se va reuni miercuri pentru a discuta despre Rusia înaintea Jocurilor.

În urma declarației CIO, organismele de guvernare din fotbal, FIFA și UEFA, au suspendat, de asemenea, echipele naționale și de club ale Rusiei din toate competițiile până la noi ordine. Aceași măsură a fost instituită și de Federația Europeană de Handbal.

Organisme sportive din întreaga lume au luat deja măsuri împotriva Rusiei, refuzând să găzduiască sau să joace împotriva echipelor din această țară.

Comitetul Olimpic și Paralimpic al Statelor Unite și consiliul său consultativ al sportivilor au solicitat o interdicție completă pentru sportivii și oficialii ruși și belaruși, cu efect imediat, inclusiv pentru Jocurile Paralimpice de la Beijing.

„În timp ce lumea privește cu groază cum Rusia atacă cu nerușinare oamenii și sportivii nevinovați din Ucraina, aceasta este singura măsură acceptabilă care trebuie luată până la restabilirea păcii", a declarat USOPC într-o declarație făcută luni seara.

Global Athlete indignată de reacțiile lipsite de fermitate ale CIO


Atleții din Ucraina și din alte națiuni au cerut CIO și IPC să suspende Rusia și Belarus și să interzică imediat accesul sportivilor lor la evenimente.

Global Athlete, o mișcare internațională condusă de sportivi, care are ca scop să inspire schimbări în sportul mondial, a declarat că este „furioasă și îngrozită" de declarația CIO.

„CIO a făcut încă o dată doar recomandări și refuză să ia măsuri împotriva Rusiei și Belarusului", a declarat directorul general al Global Athlete, Rob Koehler, într-o declarație pentru Reuters.

„În plus, Jocurile Paralimpice încep peste câteva zile, iar tăcerea și lipsa de acțiune a Comitetului Paralimpic Internațional vorbesc de la sine despre faptul că și ei sunt aliniați cu Rusia și favorizează politica în detrimentul intereselor sportivilor.

Sportivii cer ca toți sportivii ruși și belaruși să fie excluși de la Jocurile Paralimpice de la Beijing din 2022. Atleții la nivel global și-au pierdut încrederea în mișcările olimpice și paralimpice."

De asemenea, CIO a îndemnat ferm federațiile să se asigure că niciun sportiv sau oficial sportiv din Rusia sau Belarus nu va fi autorizat să participe sub numele Rusiei sau Belarusului.

„Cetățenii ruși sau belaruși, fie ca indivizi sau echipe, ar trebui să fie acceptați doar ca sportivi sau echipe neutre. Nu ar trebui să fie afișate simboluri, culori, steaguri sau imnuri naționale", se mai arată în declarație.

Cu toate acestea, comisia a precizat că, în circumstanțe foarte extreme, comisia va lăsa la latitudinea organizațiilor relevante să abordeze eficient dilema.

„În acest context, CE al CIO a luat în considerare în special viitoarele Jocuri Paralimpice de iarnă de la Beijing 2022 și și-a reiterat sprijinul deplin pentru Comitetul Paralimpic Internațional (IPC) și pentru Jocuri", se mai precizează în declarație.


CIO i-a retras lui Vladimir Putin Ordinul Olimpic


Comitetul Internațional Olimpic a mai precizat că a luat decizia ad-hoc de a retrage Ordinul Olimpic tuturor persoanelor care au în prezent o funcție importantă în guvernul Federației Ruse, inclusiv președintelui rus Vladimir Putin.

Ordinul Olimpic este cea mai înaltă distincție acordată de mișcarea olimpică, iar Putin a primit o distincție de aur în 2001.

Vicepremierul Dmitri Cernîșenko și Dmitri Kozak, adjunctul șefului de cabinet al biroului executiv prezidențial, au fost, de asemenea, deposedați de această distincție.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin