x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Circulatie "la inaltime"

Circulatie "la inaltime"

14 Dec 2004   •   00:00

Cu 23 de metri mai inalt decat Turnul Eiffel, podul Millau din sudul Frantei, inaungurat ieri, este cel mai inalt pod din intreaga lume.


IRINA CRISTEA

ATRACTIE. Locuitorii din Millau se mandresc nevoie-mare cu podul lor
Franta are, de ieri, inca un motiv de mandrie. In afara de Muzeul Luvru, de Palatul Versailles si de Turnul Eiffel, acest stat european se poate lauda cu cel mai inalt pod din lume. Proiectat pentru a decongestiona traficul in zona orasului Millau din sudul Frantei, podul are o inaltime de 300 de metri si seamana mai degraba cu o constructie dintr-o macheta futurista decat cu o autostrada suspendata. Pilonii sai din beton si otel ii asigura atat stabilitate cat si admiratia privitorilor, pentru care o constructie mai inalta chiar decat Turnul Eiffel nu e o priveliste cu care se intalnesc in fiecare zi. "Podul nostru sta, practic, pe nori", se mandreste primarul din Millau, Jacques Godfrain, citat de BBC, in timp ce spiritul de artist al arhitectului proiectului, Norman Foster, a sintetizat lucrarea astfel: "Are delicatetea unui fluture".

400 de MILIOANE. Costul constructiei este de aproape 395 de milioane de euro. Proiectul a fost realizat de grupul Eiffage, acelasi care a construit Turnul Eiffel. Timp de 75 de ani, firma va incasa taxa de 4,6 euro pe care fiecare sofer trebuie sa o plateasca pentru a traversa podul. Dupa expirarea acestui termen, podul trece in "custodia" statului francez. Firma estimeaza ca isi va amortiza investitia in circa 10 ani.

×
Subiecte în articol: externe