Cea mai importantă familie din politica SUA şi-a pierdut decanul. Senatorul Edward Kennedy, cel mai vârstnic membru al clanului Kennedy, a fost răpus de cancer, la un an după ce fusese diagnosticat cu tumoare la creier.
Fratele cel mic al lui Joe, John Fitzgerald şi Robert Kennedy a murit la vârsta de 77 de ani. Spre deosebire de fraţii săi (J.F.K. şi Robert - asasinaţi, iar Joe - ucis într-un accident aviatic în cel de-al doilea război mondial), lui Edward (Ted) Kennedy i-a fost dat să închidă ochii la el acasă, înconjurat de membrii familiei. "Clanul Kennedy" a anunţat că decesul a survenit marţi noapte (ora Americii) şi a deplâns, într-un comunicat, dispariţia liderului incontestabil al familiei. La scurtă vreme după anunţ, preşedintele american Barack Obama a transmis un comunicat în care îl numea pe Ted Kennedy "cel mai mare senator american al tuturor timpurilor".
SENATOR DIN 1962
Născut la 22 februarie 1932, la Boston, Ted a reprezentat statul Massachussets şi Partidul Democrat în Senatul Statelor Unite fără întrerupere de la alegerea sa în 1962. A devenit senator pe locul fratelui său, John, ajuns preşedintele ţării.
De altfel, Ted a fost mereu eclipsat de fraţii săi mai mari. Abia după ce şi J.F.K., şi Robert au murit el a intrat în atenţia publicului şi a celorlalţi politicieni. După asasinarea celor doi, mezinului i-a revenit datoria de a reprezenta familia atât în partid, cât şi în viaţa politică, în ansamblu. N-a ajuns însă niciodată la anvergura lui J.F.K. sau Robert, mai ales prin faptul că n-a fost niciodată desemnat candidat al democraţilor la prezidenţiale. Şansele i-au fost tăiate din rădăcină printr-un scandal uriaş, încă din 1969, la un an după asasinarea lui Robert. În urma unui accident rutier petrecut în Insula Chappaquiddick, o tânără colaboratoare cu care se afla în maşină a murit înecată, iar asupra lui Kennedy au planat acuzaţii potrivit cărora ar fi urcat băut la volan, făcându-se vinovat de moartea femeii. Mai mult, a recunoscut că a părăsit locul accidentului şi că a anunţat Poliţia abia a doua zi. Din acel moment, toată lumea a ştiut că cele mai mari ambiţii politice ale lui Ted nu vor avea darul să se materializeze. Abia în 1980 a avut o tentativă de a obţine nominalizarea democraţilor, dar a fost învins fără drept de apel de Jimmy Carter, pe atunci preşedinte în exerciţiu.
APRECIAT DE ADVERSARI
Chiar dacă nu a fost niciodată în cărţi pentru Casa Albă, Ted Kennedy a avut o prestaţie mereu lăudată în Senat. Considerat drept unul dintre reprezentanţii aripii stângi a partidului său, a ajuns în prima linie privind toate problemele sociale, mai ales cele referitoare la dreptul la educaţie şi la sănătate pentru toţi, indiferent de rasă, limba vorbită sau venit. Mai mult, s-a spus despre el că reuşea cu multă uşurinţă să obţină compromisuri în disputele cu adversarii republicani. Era poreclit "Leul Senatului", respectat deopotrivă de republicani şi democraţi, şi a contribuit la adoptarea unor măsuri legislative istorice pentru SUA. Susţinerea pe care i-a acordat-o lui Barack Obama încă de la începutul cursei electorale pentru Casa Albă a fost esenţială pentru succesul primului preşedinte de culoare al SUA, potrivit CNN. De altfel, Ted Kennedy şi-a dorit enorm să apară la ceremonia de învestitură a lui Obama în ianuarie anul acesta, deşi avusese recent probleme medicale.
Medicii au descoperit că Ted Kennedy suferă de cancer în mai 2008. Tumoarea din lobul parietal stâng a fost în cea mai mare măsură îndepărtată chirurgical în lunile următoare, Kennedy a urmat un tratament cu radiaţii şi chimioterapie, iar medicii au apreciat că procedura a fost un succes. Senatorul a murit la exact un an după o apariţie care a provocat multă emoţie, la Convenţia democrată din 2008, când a transmis un mesaj extrem de clar pentru susţinerea lui Obama. După ce a fost ales, preşedintele l-a decorat pe Ted Kennedy cu cea mai înaltă distincţie ce-i poate fi acordată unui civil.
Citește pe Antena3.ro