Capsula spaţială Soyuz, avându-i la bord pe "clovnul spaţial" Guy Laliberté, fondatorul Cirque du Soleil, pe cosmonautul rus Ghenadi Padalka şi pe astronautul american Michael Barrat, a aterizat în stepele din Kazahstan, duminică, la ora 04.31 GMT. Televiziunea rusă l-a prezentat pe Guy Laliberté purtând deja celebrul său nas roşu de clovn imediat după aterizare.
Guy Laliberté, fondatorul Cirque du Soleil, este cel de-al şaptelea turist spaţial. El şi-a oferit o vacanţă în spaţiu, pentru care a plătit 35 de milioane de dolari, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a sa. "Totul s-a petrecut normal şi la timp. Echipajul se simte bine", a declarat Vitali Lopota, patronul Energia, compania de stat rusă care a conceput capsula Soyuz. Televiziunea rusă a prezentat aterizarea capsulei, ajutată de o paraşută alb-portocalie, în stepele din Kazahstan. Postul de televiziune a transmis şi imaginile cu reprezentanţii agenţiei spaţiale care i-au ajutat pe cei trei astronauţi să iasă din capsulă.
Cu două zile înainte de a reveni pe Terra, Guy Laliberté a găzduit, de la bordul ISS, un show televizat de două ore. El a anunţat anterior că scopul călătoriei sale este de a scoate în evidenţă diminuarea alarmantă a cantităţii de apă potabilă de pe Pământ. Show-ul, intitulat "Moving Stars and Earth for Water", a conectat Staţia Spaţială Internaţională cu dansatori, cântăreţi şi celebrităţi din 14 mari oraşe ale lumii. La acest spectacol au participat şi fostul vicepreşedinte american Al Gore, solistul Bono şi actriţa Salma Hayek.
Organizatorii manifestării au declarat că evenimentul televizat are mai degrabă scopul de a creşte notorietatea acestei probleme decât de a strânge fonduri, Laliberté însuşi descriind proiectul ca o "misiune socială poetică". "Primul clovn în spaţiu", aşa cum a fost numit de Bono, solistul U2, Guy Laliberté a lansat fundaţia non-profit One Drop în 2007, pentru a facilita accesul populaţiei sărace la apă potabilă.
Miliardarul canadian Guy Laliberté, fondatorul Cirque du Soleil, a ajuns la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), vineri, 2 octombrie, cu ajutorul unei capsule spaţiale ruseşti Soyuz. Capsula Soyuz TMA-16 s-a conectat cu succes la ISS, la două zile după ce a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Guy Laliberté ar putea fi ultimul turist spaţial, deoarece locurile disponibile de la bordul capsulelor Soyuz vor fi tot mai greu de obţinut, după ce NASA îşi va retrage din circulaţie flota spaţială, în 2010.
Guy Laliberté, fost artist de circ, situat pe poziţia 261 în topul celor mai bogaţi oameni din lume alcătuit de revista Forbes, are o avere estimată la 2,5 miliarde de dolari. Compania Cirque du Soleil a fost înfiinţată în 1984. În prezent, această companie numără peste 4.000 de angajaţi, dintre care peste 1.000 sunt artişti profesionişti de circ, care provin din peste 40 de ţări, inclusiv România.
Primul turist care a ajuns la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale a fost americanul Dennis Tito (2001). Acesta a fost urmat de sud-africanul Mark Shuttleworth (2002), americanul Greg Olsen (2005), americanca de origine iraniană Anousheh Ansari (2006), americanul de origine maghiară Charles Simonyi (2007) şi americanul Richard Garriott. Charles Simonyi, unul dintre pionierii gigantului american Microsoft, a intrat în istorie ca fiind primul om care nu este de profesie astronaut, dar care a reuşit să participe la două misiuni spaţiale, ultimul său sejur în spaţiu având loc în martie 2009.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite şi la realizarea căruia participă 16 ţări.
Citește pe Antena3.ro