România nu se ridică încă la nivelul altor state din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de droguri. În schimb, este printre ţările unde "activează" un număr important de intermediari online de droguri de sinteză.
Cel mai recent raport al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) arată că România se află printre ţările europene cu cei mai puţini consumatori de canabis, cocaină, ecstasy şi amfetamine raportat la totalul populaţiei. Documentul, care face referire la situaţia din anul 2007, arată că la nivelul Uniunii Europene a scăzut consumul de canabis şi de amfetamine, iar cel de Ecstasy cunoaşte o tendinţă de stabilizare.
A crescut însă ponderea consumatorilor de cocaină, în timp ce numărul persoanelor care se droghează cu heroină a luat proporţii alarmante. Potrivit raportului OECD, cele mai scăzute niveluri (sub 10%) ale prevalenţei consumului de canabis pe parcursul vieţii sunt raportate în România, Grecia, Cipru, Finlanda, Suedia şi Norvegia.
La extrema cealaltă se situează Cehia şi Spania. Majoritatea consumatorilor de canabis din România, Ungaria şi Croaţia sunt ocazionali, în vreme ce în Belgia, Danemarca, Spania, Franţa, Malta şi Ţările de Jos se regăseşte cel mai mare număr de consumatori zilnici. Nici ecstasy şi amfetaminele nu sunt foarte căutate în România. Statistica OEDC situează ţara noastră pe lista statelor cu prevalenţa cea mai scăzută (raportată la totalul populaţiei) în ce priveşte consumul acestor substanţe. Pe aceeaşi "treaptă" se află Grecia, Malta, Litania şi Polonia.
RISC SPORIT
În schimb, românii se numără printre europenii care riscă foarte mult prin consumul de droguri prin injectare, unul dintre principalii factori determinanţi ai problemelor grave de sănătate, inclusiv HIV/SIDA sau hepatita C. Riscul de supradoză este, de asemenea, mult mai mare în cazul injectării drogurilor. "Un alt indicator al unei iniţieri mai recente a injectării îl reprezintă procentul consumatorilor tineri prin injectare (cu vârsta sub 25 de ani) constatat în eşantioane.
Aceştia au reprezentat peste 40% dintre consumatorii prin injectare eşantionaţi în Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Austria, România şi Slovacia, în timp ce sub 20% din consumatorii prin injectare eşantionaţi au avut sub 25 de ani în alte 11 ţări", se arată în raport.
Documentul mai menţionează că "în general, 14% din decesele prin supradoză raportate în Europa se produc în rândul celor sub 25 de ani, deşi în Bulgaria, Austria şi în unele ţări care raportează numere reduse de decese induse de droguri (Malta, Cipru, Slovacia, România). Peste o treime dintre decesele prin supradoză apar la acest grup de vârstă, ceea ce poate indica în aceste ţări o populaţie mai tânără consumatoare de heroină sau de droguri prin injectare".
Piaţă greu de controlat
La nivelul UE, unul dintre fenomenele tot mai greu de combătut este cel al dezvoltării traficului online de droguri de sinteză. Raportul ODCE indică faptul că România se află printre ţările din Europa unde au fost identificaţi majoritatea intermediarilor de droguri care acţionează pe internet. Majoritatea intermediarilor identificaţi pe internet sunt stabiliţi în Marea Britanie (37%), în Germania (15%) şi Olanda (14%). România se situează pe locul al patrulea, cu 7%. Pe această piaţă dificil de controlat, furnizori extrem de inovatori evită controalele antidrog, propunând substitute nereglementate. Cea mai recentă etapă a dezvoltării drogurilor de sinteză este marcată de apariţia produselor sintetice similare canabisului.
Substanţele vândute pe internet sunt droguri utilizate în mod tradiţional, dar şi "substanţe chimice sintetizate în laboratoare şi care nu au fost niciodată testate pe om", potrivit raportului. Printre inovaţiile pieţei online figurează produsele "Spice", vândute sub formă de tămâie.
Citește pe Antena3.ro