x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coloana blindatelor ruseşti alarmează oficialii UE

Coloana blindatelor ruseşti alarmează oficialii UE

15 Aug 2014   •   15:50
 Coloana blindatelor ruseşti alarmează oficialii UE

Mai mulţi miniştri europeni de externe reuniţi vineri la Bruxelles au avertizat Rusia împotriva oricărei incursiuni militare în Ucraina, în contextul informaţiilor privind pătrunderea de blindate ruseşti în Ucraina, relatează AFP şi Reuters.

Ministrul britanic de externe, Philip Hammond, a declarat azi la Bruxelles, că este alarmat de informaţiile că vehicule militare ruseşti au trecut în Ucraina pe timpul nopţii.

'Sunt foarte alarmat de informaţiile că vehicule militare ruseşti este posibil să fi trecut frontiera în această dimineaţă... Dacă există orice fel de personal sau vehicule militare în estul Ucrainei, trebuie să fie retrase imediat ori consecinţele vor fi foarte grave', a spus Hammond.

El a făcut această afirmaţie cu puţin timp înainte ca Ucraina să confirme incursiunea unei coloane militare ruse pe teritoriul său printr-un punct de trecere a frontierei controlat de separatiştii proruşi în Est, semnalată joi seară de jurnaliştii britanici.

'Este o situaţie potenţial foarte periculoasă', a mai afirmat şeful diplomaţiei britanice, fost ministru al apărării.

La rândul său, ministrul de externe suedez, Carl Bildt, a acuzat o 'încălcare majoră' a dreptului internaţional.

Ministrul danez de externe, Martin Lidegaard, s-a declarat şi el 'profund îngrijorat de atitudinea rusă din ultimele luni, dar şi din ultimele ore'.

'Autorităţile ruse trebuie să fie conştiente că atât în UE, cât şi în SUA suntem foarte angajaţi să răspundem oricărei agresiuni a Rusiei', a adăugat el.

Miniştrii de externe din statele UE s-au deplasat vineri la Bruxelles pentru o reuniune de urgenţă care drept principal punct pe agendă susţinerea irakienilor în conflictul lor cu jihadiştii din gruparea Statul Islamic, dar şi discutarea situaţiei la zi în criza din Ucraina. (Agerpres)



×
Subiecte în articol: blindate ruseşti situatie ucraina