x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Colombo îi refuză viza ministrului suedez de Externe

Colombo îi refuză viza ministrului suedez de Externe

28 Apr 2009   •   00:00

Autorităţile de la Colombo, care au refuzat fără vreo explicaţie să îi acorde viză de intrare în Sri Lanka ministrului de Externe suedez, Carl Bildt, şi-au atras reacţia supărată a Uniunii Europene, care a avertizat cu "repercusiuni".

Preşedinţia cehă a Uniunii Europene, prin vocea ministrului de Externe, Karel Schwarzenberg, a calificat marţi refuzul Guvernului din Sri Lanka de a acorda viză ministrului suedez Carl Bildt ca fiind "lamentabil" şi "o gravă eroare", ameninţând autorităţile de la Colombo cu "repercusiuni" în privinţa relaţiilor cu Europa, a relatat AFP. El a adăugat că Bildt este un "specialist" în problemele din Sri Lanka şi ar fi fost "foarte util" în misiunea diplomatică europeană în această ţară, alături de miniştrii de Externe britanic, David Miliband, şi francez, Bernard Kouchner.

Însă vizita în Sri Lanka a miniştrilor Miliband şi Kouchner este menţinută, în pofida refuzului autorităţilor de la Colombo de a acorda viză de intrare şefului diplomaţiei suedeze, a comunicat marţi Ministerul de Externe de la Londra. "Nu există nici o modificare în proiectele noastre", a declarat un purtător de cuvânt al Foreign Office, precizând că cei doi se vor deplasa miercuri în Sri Lanka, conform programului.

Misiunea europeană în Sri Lanka are ca scop creşterea presiunii în favoarea unei încetări imediate a focului între Guvernul de la Colombo şi rebelii tamili. AFP aminteşte că miniştrii de Externe din statele Uniunii Europene, reuniţi la Luxemburg, au lansat un apel în favoarea încetării focului, astfel încât echipa umanitară a ONU să poată coordona evacuarea civililor prinşi în zona de conflict.

Ca reacţie la refuzul de a i se acorda viză, Bildt, aflat luni la Luxemburg pentru reuniunea miniştrilor de Externe din UE, a anunţat rechemarea ambasadorului suedez în Sri Lanka, pentru consultări. "Nu sunt persona non grata, întrucât, autorităţile sri-lankeze au spus că voi fi binevenit altădată. Nu am însă intenţia să accept această invitaţie", a afirmat Bildt. "Îmi voi rechema ambasadorul pentru consultări", a adăugat el, vizibil iritat, calificând decizia sri-lankeză ca "extrem de ciudată".

Potrivit Ministerului de Externe de la Stockholm, Carl Bildt s-a referit de fapt la rechemarea însărcinatului cu afaceri, Borje Mattson.

×
Subiecte în articol: externe sri lanka