x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comandourile mortii, solutia SUA in Irak

Comandourile mortii, solutia SUA in Irak

10 Ian 2005   •   00:00

Tinuti in permanenta in corzi de gherila irakiana, americanii iau in calcul o tactica noua: sa renunte sa se apere si sa raspunda la atacuri tot cu atacuri executate de trupe de comando.

IRINA CRISTEA

VARIANTA DISPERATA. Americanii spera ca solutia comandourilor sa puna capat haosului din Irak
Eficienta campanie dusa de rebelii irakieni impotriva trupelor aliate i-a pus pe ganduri pe oficialii americani. Potrivit unor surse din Pentagon, citate de saptamanalul Newsweek, expertii militari iau in calcul o noua tactica pentru a face fata razboiului de gherila din Irak. Ei au convenit ca nu mai este de ajuns sa se apere si ca cel mai potrivit raspuns la atacurile zilnice este tot atacul. Varianta preferata de mai-marii Departamentului american de Aparare este cea a unor trupe de comando care sa ii atace pe insurgenti chiar in "cuiburile" lor. Pentru a nu solicita insa si mai mult efectivele americane si a nu ingrosa randurile victimelor, si-asa prea numeroase, dupa apre-cierile americanilor de-acasa, Pentagonul va apela tot la irakieni pentru a-si duce la indeplinire planul.

RECRUTI IRAKIENI. Astfel de trupe "de sacrificiu" vor fi antrenate si inarmate de americani. Oamenii vor fi recrutati din randul irakienilor care se opun in mod traditional sunitilor care compun, in cea mai mare parte, grosul rebelilor. Americanii isi pun sperante in primul rand in siiti si in kurzi, ale caror unitati de gherila s-au opus, in trecut, chiar si lui Saddam Hussein.

À LA SALVADOR. Planul nu este o noutate pentru observatorii tacticilor militare la care recurge Pentagonul in astfel de situatii de criza, fiind comparat cu o operatiune similara din El Salvador. In timpul mandatului lui Ronald Reagan, trupe antrenate de americani au luptat impotriva rebelilor de Stanga din acest stat sud-american. Comandourile nu au nimicit doar luptatorii de gherila, ci si civili despre care se banuia ca ii sustin pe rebeli.

O soarta asemanatoare ar putea avea si sunitii care ii sprijina pe insurgenti in Irak. "Pe civilii suniti nu-i costa cu nimic sa-i ajute pe teroristi. Va trebui sa schimbam aceasta stare de fapt", a declarat o sursa militara citata de Newsweek.

O alta misiune a trupelor speciale va fi capturarea sau uciderea fostilor fideli ai lui Saddam, banuiti ca dirijeaza din umbra actiunile rebelilor.

RAIDURI. Planul americanilor include si raiduri in Siria, care se vor desfasura insa sub comanda americana. Informatiile care sosesc la varful Pentagonului arata ca din tara vecina Irakului pornesc grupuri de sirieni care ataca trupele americane, dupa care se retrag inapoi, peste granita. De altfel, sustinerea pe care Siria o acorda gherilelor irakiene este un mare motiv de suparare la Washington. "Regimul de la Damasc este unul ostil. Ca sa castigam in Irak, a sosit timpul sa trecem la fapte si in ce priveste Siria", nota, recent, Weely Standard, tribuna neo-conservatorilor din capitala SUA.

ASASINAT
Adjunctul sefului Politiei din Bagdad, Amer Ali Nayef, a fost impuscat mortal impreuna cu fiul sau, ieri-dimineata, la Bagdad, relateaza BBC News Online. Acesta este al doilea responsabil asasinat in Irak in mai putin de o saptamana. Marti, guvernatorul Bagdadului, Ali al-Hadiri, a fost ucis intr-o ambuscada. Nayef si fiul sau, si el politist, tocmai iesisera din locuinta lor situata in cartierul Dora cand au fost interceptati de persoane inarmate, care i-au ucis pe loc. Atacul a intervenit la cateva minute dupa un atentat sinucigas, comis la un comisariat din Bagdad.
×
Subiecte în articol: externe irak