x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisarul care a făcut de râs Bulgaria

Comisarul care a făcut de râs Bulgaria

de Irina Cristea    |    13 Ian 2010   •   00:00

Autorităţile de la Sofia sunt tot mai intens presate să propună un alt comisar european, după ce prestaţia Rumianei Jeleva, nominalizată pentru mandatul Cooperării internaţionale, Ajutor umanitar şi Răspuns în situaţii de criză, i-a dezamăgit pe europarlamentarii care au audiat-o. Un posibil înlocuitor ar fi actualul ministru al Apărării, Nikolai Mladenov, spus surse din mass-media bulgare. Însă prioritatea autorităţilor de la Sofia şi, mai ales, a încăpăţânatului şi ambiţiosului premier Boiko Borisov este să facă tot posibilul pentru ca Jeleva să primească, până la urmă, acceptul parlamentarilor europeni.

Membri ai comisiei pentru dezvoltare din Parlamentul European, observatori şi analişti critică la unison modul în care Rumiana Jeleva  s-a prezentat la audierea de trei ore de marţi. Iar două dintre persoanele pe a căror susţinere miza Sofia au dat declaraţii cel puţin prudente în ceea ce o priveşte pe Jeleva. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a transmis, printr-un comunicat, că "pe baza informaţiilor furnizate până în prezent, preşedintele Comisiei are încredere în toţi comisarii desemnaţi", precizând că a luat notă de faptul că Jeleva a negat categoric toate acuzaţiile la adresa sa. Iar Joseph Doul, preşedintele grupului Popularilor Europeni, familie politică din care provine şi bulgăroaica, a cerut ca situaţia legală a candidatului să fie rezolvată cât mai rapid, "astfel încât comisarul bulgar desemnat să poate fi judecată pe baza meritelor sale".

Un raport elaborat de eurodeputaţi şi citat de presa de la Sofia arată că Rumiana Jeleva "a arătat lipsă de claritate, a fost incapabilă să dea răspunsuri detaliate şi nu a dovedit că este bine pregătită". Potrivit publicaţiei Dnevnik, autorii raportului subliniază că Jeleva nici nu pare să ştie unde se situează, pe hartă, anumite zone de conflict, cum ar fi Afganistan, Congo, Fâşia Gaza şi din Sudan, unde UE se implică în acţiuni cu caracter umanitar.

Nemulţumirile în ceea ce-o priveşte pe Rumiana Jeleva au fost sintetizate de europarlamentarul român Corina Creţu, vicepreşedinte al comisiei europarlamentare care a evaluat-o pe bulgăroaică. "Sunt doi factori care o dezavantajează pe Rumiana Jeleva. Pe de o parte, este vorba despre controversele legate de situaţia financiară şi activitatea sa în cadrul unor companii private, precum şi despre presupusa implicare a soţului său în activităţi economice ilegale - acuzaţii concrete care au apărut în presa internaţională şi în legătură cu care nu a dat clarificările necesare, deşi a avut timpul şi condiţiile necesare în acest sens. Al doilea aspect este legat de competenţa sa. În cursul audierilor a fost evidentă slaba stăpânire a unor noţiuni de bază din sfera cooperării umanitare internaţionale. Răspunsurile generale, de prea multe ori ambigue, nu ne-au convins pe mine şi pe colegii mei, trădând o lipsă de experienţă politică în general şi mai ales lipsă de pregătire în domeniul pe care doreşte să-l coordoneze în viitoarea Comisie Europeană", se arată într-un comunicat remis de europarlamentarul român.
Corina Creţu este de părere că "popularii europeni ar trebui să ceară Bulgariei nominalizarea unui alt candidat".

Potrivit calendarului oficial, la 20 şi la 21 ianuarie, comisiile parlamentare care i-au audiat pe comisarii nominalizaţi îi vor transmite preşedintelui Parlamentului evaluarea asupra candidaţilor. La 21 ianuarie, documentele vor fi discutate în cadrul conferinţei preşedinţilor, urmând ca la 25 şi 26 ianuarie să aibă loc dezbaterea în plenul Parlamentului European şi votul asupra fiecărui candidat în parte.

×
Subiecte în articol: externe