x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisarul european pentru energie: UE va ajuta Ucraina să-şi plătească facturile la gazul rusesc

Comisarul european pentru energie: UE va ajuta Ucraina să-şi plătească facturile la gazul rusesc

de Agerpres    |    11 Apr 2014   •   19:38
Comisarul european pentru energie: UE va ajuta Ucraina să-şi plătească facturile la gazul rusesc

Comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a declarat vineri că lucrează la o soluţie pentru a ajuta Ucraina să-şi plătească facturile la gazul rusesc şi a făcut apel ca lumea să nu se panicheze în legătură cu livrările de gaze spre Europa, relatează AFP.

"Pregătesc o soluţie care va face parte din ajutorul pentru Ucraina din partea FMI (Fondul Monetar Internaţional), UE şi Băncii Mondiale şi care va permite plata facturilor neachitate", a declarat Oettinger într-un interviu pentru postul public de radio austriac.

"Suntem în contact strâns cu Ucraina şi compania sa de gaze pentru a ne asigura că Ucraina rămâne solvabilă şi că datoria companiei ucrainene faţă de Gazprom nu va creşte", a mai spus Günther Oettinger.

Comisarul şi-a exprimat de asemenea opinia că o soluţie la această problemă va putea fi găsită "în următoarele săptămâni".

El a oferit totodată asigurări în privinţa livrărilor de gaze ruseşti spre Europa.

"Nu trebuie să ne panicăm. Ruşii vor să livreze gaz, deoarece vor să vândă gaz şi să câştige bani", a mai spus el, reamintind că, pentru a asigura livrările spre Europa, trebuie ca gazul să treacă prin Ucraina.

Într-o scrisoare adresată joi liderilor a 18 state europene, printre care şi România, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va opri livrările de gaze pentru Ucraina, dacă această ţară nu rezolvă problema datoriei, punând astfel în pericol aprovizionarea europenilor, aşa cum s-a întâmplat în 2009.

Günther Oettinger a minimalizat totuşi ameninţarea, spunând că "nu trebuie luată fiecare ameninţare ad litteram".

Europa depinde de Rusia pentru aproximativ un sfert din consumul său de gaze, dintre care jumătate tranzitează Ucraina.

×
Subiecte în articol: gaze rusia ucraina gunther oettinger