x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană lansează cea mai amplă consultare publică din istoria UE

Comisia Europeană lansează cea mai amplă consultare publică din istoria UE

de Istvan Deak    |    11 Mai 2012   •   14:59

Comisia Europeana a lansat, cu ocazia zilei de 9 Mai, Ziua Europei, un proces de consultare publica a cetatenilor din statele membre cu privire la problemele cu care se confrunta in exercitarea drepturilor conferite de statutul de cetatean european.

Este vorba despre cea mai ampla consultare publica din istoria UE pe tema drepturilor cetatenilor. "Consultarea va fi deschisa timp de patru luni, pana la 9 septembrie, perioada in care cetatenii vor fi invitati sa se exprime cu privire la obstacolele cu care se confrunta in exercitarea drepturilor conferite de statutul de cetatean european, atunci cand calatoresc in Europa, voteaza, candideaza la alegeri sau fac cumparaturi online", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene, remis Jurnalului National. Acest exercitiu vine in intampinarea Anului European al Cetatenilor, 2013, se mai arata in acelasi comunicat.

Cetatenii europeni vor putea accesa online, in urmatoarele patru luni, pentru a-si spune parerea, un scurt chestionar, disponibil la adresa http://ec.europa.eu/your-rights-your-future.

Raspunsurile primite din partea publicului vor contribui direct la stabilirea prioritatilor politice ale Comisiei si vor sta la baza raportului privind cetatenia Uniunii, care va fi prezentat la 9 mai 2013.

"UE exista datorita cetatenilor sai, iar obiectivul sau este de a servi interesele acestora. Oamenii asteapta din partea Europei rezultate concrete, iar Europa le ofera aceste rezultate prin reducerea tarifelor de roaming, imbunatatirea drepturilor victimelor infractionalitatii si facilitarea cumparaturilor online pentru consumatori. Contributiile directe ale cetatenilor ne vor ajuta sa ne facem datoria in continuare si sa ne indeplinim misiunea chiar si mai bine in viitor. Va lansez tuturor invitatia de a ne acorda cateva minute si de a ne impartasi opinia dumneavoastra: este vorba despre drepturile si viitorul dumneavoastra", a afirmat vicepresedintele Comisiei Viviane Reding, primul comisar european pentru cetatenie.

Multe persoane se confrunta cu obstacole atunci cand isi exercita drepturile de care beneficiaza ca cetateni europeni. Prin urmare, prin consultarea publica initiata, Comisia va putea sa afle detalii legate de aceste probleme ale cetatenilor atunci cand se deplaseaza in UE pentru a desfasura activitati profesionale, a efectua studii, a-si petrece vacantele, a-si exercita drepturile electorale, se mai arata in comunicatul Comisiei Europene.

×